Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 15 septembrie, ora 21.30, Str. Nicolae Crețulescu 8, la proiecția documentarului „Distanța dintre mine și mine” despre Nina Cassian, dar și la o sesiune Q&A cu echipa de realizatori și actori.

15 septembrie, 2022

În cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului Național al Cărții de Poezie și a celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 15 septembrie, ora 21.30, Str. Nicolae Crețulescu 8, la proiecția documentarului „Distanța dintre mine și mine” despre Nina Cassian, dar și la o sesiune Q&A cu echipa de realizatori și actori.
Participă: Ada Solomon, Dana Bunescu, Alexandru Solomon, Vivi Drăgan Vasile.
Viaţa Ninei Cassian (1924-2014) a fost o luptă pe viaţă şi pe moarte între estetică şi etică. Prin cruntele realităţi ale fascismului, comunismului şi exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română şi-a păstrat libertatea interioară şi credinţa copilărească într-un basm utopic. Așezată pe canapea în apartamentul ei din New York, cu țigara în mână, cu ceva whisky în pahar și cu chipul zâmbitor, Nina Cassian vorbește despre trecutul ei. O face cu greutate, din cauza vârstei, dar cu umor, detașare și sinceritate. Este convenția aparent simplă aleasă de Mona Nicoară și Dana Bunescu pentru a o filma pe scriitoare în documentarul lor „Distanța dintre mine și mine” (titlul este luat din jurnalul Ninei Cassian), pornit de la o idee a producătoarei Ada Solomon. Filmările au avut loc în 2013, când poeta avea 89 de ani, cu doar câteva luni înainte de decesul ei din aprilie 2014.
Cu: Nina Cassian, Maurice Edwards.
Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu (2018, 89 min.)
Producătoare: Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu, Alexandru Solomon.
Montaj, sunet: Dana Bunescu.
Imagine: Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin.
Muzica: Nina Cassian.
Concepția grafică, efecte vizuale și generice: Șerban Jipa.
Premii:
Cel mai bun film documentar, Gopo, 2020.
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Details

Date:
15 septembrie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/417793440342899/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map