Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sinaia: Obiectul lunii octombrie 2023 la Muzeul Național Peleș – Medalia „Meritul comercial și industrial”

10 octombrie, 2023 - 31 octombrie, 2023

OBIECTUL LUNII OCTOMBRIE
Medalia „Meritul comercial și industrial”
Atelier Joseph Resch Fils, București
Metal comun
În anul 1912, întemeietorul României moderne, regele Carol I instituie, prin Decretul regal nr. 4794 „dat în București, la 22 Noemvrie 1912” și contrasemnat de Ministrul Industriei și Comerțului, N. Xenopol, medalia „Meritul comercial și industrial”, menită a servi drept „încurajare și răsplătire în mod exclusiv comercianților și industriașilor pământeni și străini cari au contribuit, sub orice formă, la progresul comerțului și industriei țării, fie prin exercitarea, îndrumarea și ocrotirea acestor ramuri de activitate, fie prin ajutorul dat învățământului comercial și industrial”. Articolul II al decretului stipulează, de asemenea, posibilitatea acordării distincției atât funcționarilor din cadrul Ministerului de Industrie și Comerț, cât și consulilor.
Precedată pe scena medalisticii românești de medalia „Bene Merenti”, emisă în anul 1876, și neînsoțită de un ordin, precum „Meritul Cultural” sau „Meritul Agricol”, medalia „Meritul comercial și industrial” este compusă din trei clase: clasa I, confecționată din metal aurit, clasa a II-a, metal argintat și clasa a III-a, bronz.
Distincția, de formă circulară, prezintă pe avers efigia regelui Carol I, înconjurată de legenda circulară în limba română: „CAROL I / REGE AL ROMÂNIEI”.
Reversul este gravat cu legenda în limba română, pe patru rânduri, între două stele: „MERITUL / COMERCIAL / ȘI / INDUSTRIAL”. Marginal, pe ambele fețe ale medaliei, ghirlandă de frunze de stejar.
Panglica, de 32 mm lățime, este lucrată din rips moarat verde, cu bandă centrală aurie.
Ulterior reformei sistemului de decorații, inițiată în anul 1948, medalia încetează a mai fi acordată.
În anul 2000 sunt instituite Ordinul și Medalia „Meritul comercial și industrial”, prin Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, iar însemnele și condițiile de acordare ale acestora sunt stabilite prin Legea nr. 392/2004 privind Ordinul Meritul Industrial și Comercial și Medalia Meritul Industrial și Comercial.
Mihaela Dan, muzeograf

Organizer

Muzeul Național Peleș – Sinaia
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național Peleș
Str. Peleșului nr. 2
Sinaia, Prahova 106100 Romania
+ Google Map
View Venue Website