Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Timișoara: Exponatul lunii octombrie 2022 la Muzeul Național al Banatului | Spadă sudaneză de tipul Kaskara din colecția Muzeului Național al Banatului (sfârșitul sec. al XlX-lea – începutul sec. XX)

3 octombrie, 2022 - 31 octombrie, 2022

🗡Spada de tipul Kaskara este o armă caracteristică Sudanului, Darfurului, Ciadului și Nubiei – o armă albă cu lamă dreaptă și lungă, având tăiș pe ambele muchii și un vârf ascuțit. Garda sa prezintă brațe drepte, cu aspect cruciform. Mânerul din lemn este îmbrăcat în piele, la fel ca teaca, iar în partea superioară prezintă un cap evazat de forma unui disc.
🗡Teaca spadei Kaskara era fixată de o curea din piele și purtată peste umăr, pe spate, dar de cele mai multe ori era ținută sub braț, cu mânerul înainte.
🪬În tradiția sufistă islamică, Kaskara era un simbol al puterii spirituale și al legitimității, al măreției și puterii. Această spadă a fost utilizată în procesiuni religioase și la dansurile ritualice.
🗡O particularitate importantă a spadelor Kaskara rezidă în bogăția inscripțiilor caligrafice de pe suprafața lamelor, în tipul ”thuluth”, o versiune caligrafică creată de oficialul persan Muqlah Shirazi.
Există însă foarte multe spade Kaskara cu lame bogat inscripționate cu texte ”thuluth”, dar cu tăișul neascuțit – cum este și cazul spadei din colecția muzeului timișorean – ceea ce a dus la multe dezbateri privind utilizarea acestor piese pe câmpul de luptă. Puternica influență religioasă islamică sufistă în Sudan a făcut ca aceste piese să joace un rol important în procesiunile și ritualurile religioase ale perioadei respective, iar în lupte aceste piese erau utilizate pe post de talismane ori stindarde.
În ceea ce privește datarea spadei din colecția muzeului, având în vedere că piesa în cauză nu este o armă propriu-zisă, ci obiect ceremonial, poate chiar suvenir realizat în anii de după înlăturarea islamiștilor sudanezi de la putere, datarea ei se încadrează între sfârșitul sec. al XIX-lea și primele decenii ale sec. XX.
________
Proveniență: vechea colecție a Muzeului Național al Banatului.
Atelier/autor: sudanez, nord-estul Africii.
Material/tehnică: oțel, alamă, piele, lemn; forjare, gravare, batere.
Dimensiuni: L lamă: 65 cm; L mâner: 15 cm; L teacă: 66,5 cm.
Nr. Inv. Istorie: 3415.
Text: dr. Zoran Markov
_______
*mai multe despre acesta găsiți pe site-ul muzeului: https://mnab.ro/ro/

Details

Start:
3 octombrie, 2022
End:
31 octombrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial/photos/a.1489578261321202/3251463358466008/

Organizer

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Banatului – Timișoara
Piaţa Iancu Huniade nr. 1
Timișoara, Timiș 300002 Romania
+ Google Map
View Venue Website