- This event has passed.
Jud. Bistriţa-Năsăud: Ziua Porţilor Deschise – Situl arheologic Beclean – Băile Figa
19 septembrie, 2012
Ziua Porţilor Deschise – Situl arheologic Beclean – Băile Figa,
jud. Bistriţa-Năsăud
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, în parteneriat cu Universitatea Exeter din Marea Britanie şi Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, desfăşoară în perioada 16 august 2012 – 21 septembrie 2012, cercetările arheologice sistematice în situl de la Beclean – Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud, care au ca obiectiv cunoaşterea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din Europa în care au fost descoperite vestigii preistorice privind exploatarea sării geme.
În data de 19 septembrie 2012, între orele 9:00 – 14.00 pe şantierul arheologic Beclean – Băile Figa, jud. Bistriţa-Năsăud, va avea loc evenimentul Ziua Porţilor Deschise, organizat cu sprijinul Primăriei Beclean. Cu această ocazie, cei interesaţi sunt aşteptaţi la faţa locului pentru a vedea suprafeţele arheologice aflate în cercetare, metodologia de cercetare arheologică şi vestigiile arheologice formate din structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării.
Cercetările arheologice din acest an sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice) şi dr. Adela Kovacs, arheologi de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Membrii echipei de cercetare vor oferi vizitatorilor informaţii despre cele 6 campanii de cercetare arheologică desfăşurate până în prezent la Băile Figa.
Descoperirile arheologice indică faptul că exploatarea sării s-a început la Băile Figa în jurul anului 3.000 î.Hr. (Perioada Epocii Bronzului) şi care a durat până în secolul XX d. Hr., inclusiv. Există totodată şi indicii de exploatare a sării în acest loc din evul mediu, perioada modernă şi contemporană.
Dincolo de valoarea ştiinţifică a sitului de la Băile Figa, acesta are un potenţial turistic deosebit, cu atât mai mult cu cât, în vecinătatea lui s-a amenajat staţiunea balneară Băile Figa. Pe de o parte, amenajarea acestei staţiuni poate constitui un pericol pentru prezervarea sitului, iar pe de altă parte, deschide perspective promiţătoare de integrare a vestigiilor arheologice de la Băile Figa în sfera serviciilor turistice. Această perspectivă conferă cercetărilor efectuate la Băile Figa, dincolo de aspectele strict ştiinţifice, şi o dimensiune social – economică.
Vă aşteptăm cu drag!
Pentru mai multe detalii vă rugăm să contactaţi Biroul de Relaţii Publice al MNCR ( secretariat@mncr.ro, www.mncr.ro) sau, direct la faţa locului, pe dr. Kovacs Adela, arheolog MNCR.
–