Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Alexandria: Brăţara de la Guruieni

1 noiembrie, 2012 - 30 noiembrie, 2012

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită joi, 1 noiembrie 2012, ora 11.00, la inaugurarea EXPONATULUI LUNII NOIEMBRIE.

 

Pentru perioada 1- 30 noiembrie 2012, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de Brăţara de la Guruieni.

Aceasta a fost descoperită întâmplător în anul 1965 în satul Guruieni, comuna Măgura, cu ocazia unor lucrări agricole. Brăţara s-a găsit într-o oală de lut împreună cu 38 de monede şi o aplică – toate de argint, databile în prima jumătate a secolului al XVII – lea. Monedele sunt emisiuni al voievozilor Transilvaniei, ale Uniunii Polono-Lituaniene, ale Imperiului Romano-German şi Otoman, ale Confederaţiei Belgiene, Ţărilor de Jos şi Danemarcei, ale oraşului-port Raguza, precum şi ale unor state din spaţiul germanic : Prusia -Brandenburg şi Lotharingia, cu anii extremi 1581-1646. Greutatea totală a tezaurului este de 335,5 g de argint.

Brăţara este din argint aurit, pe alocuri având diametrul maxim de 6,71 cm, grosimea maximă de 3,70 cm şi greutatea de 104,5 g. Corpul brăţării este scurt şi gros şi este traversat în diagonală de şiruri din fir de filigran intercalate cu nervuri foarte subţiri liniare. La cele două extremităţi, pe partea convexă a corpului, se află două triunghiuri aurite, cu laturile rotunjite, pe care sunt gravate câte două frunze îngemănate. Sub aceste triunghiuri sunt sudate cele două capete lăţite ale brăţării, întoarse către interior, formate din plăci în formă de limbă, cu marginile înălţate vertical. În centru se găseşte câte o nervură aurită, îngustă şi scundă la bază şi mai groasă şi înaltă la vârful rotunjit, conturată de un şir de globule, tot aurite. În interiorul plăcilor, între nervură şi margine, capetele sunt decorate cu cercuri mici din filigran şi un rând de globule mai mari, dispuse în formă de potcoavă.

Această variantă evoluată de bijuterie, care se întâlneşte în regiunile nord danubiene, sud danubiene şi în alte regiuni ale Imperiului Otoman, este de obicei încărcată şi începe să prezinte pe plăcile terminale un decor în arabescuri cu incrustaţii de email, caracteristice pentru arta acestei părţi de lume în sec. XVI-XVIII.

Concursul Vino la Muzeu şi câştigă

 

Întrebare: Ce alte tipuri de piese au mai fost descoperite alături de Brăţara de argint în cadrul tezaurului de la Guruieni ?

 

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa:

Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la

email: exponatul@yahoo.com, până la data de 25 noiembrie a.c.

Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Responsabil Relaţii Publice

Corina Iordan

Pedagog muzeal

Detalii

Începe:
1 noiembrie, 2012
Se termină:
30 noiembrie, 2012
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:

Organizator

Muzeul Județean Teleorman
Telefon
0247-314761
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Teleorman – Alexandria
str. 1848 nr. 1
Alexandria, Teleorman 140033 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare