- This event has passed.
Bacău: EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii: NIMFA JUNGLEI (Heteropteryx dilatata)
4 decembrie, 2020 - 31 decembrie, 2020
EXPONATUL LUNII DECEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este
NIMFA JUNGLEI (Heteropteryx dilatata)
Heteropteryx dilatata face parte din familia Heteropterygidae, ordinul Phasmatodea.
Specia este o insectă nocturnă, originară din Malaezia, fiind cunoscută sub numele de: nimfa junglei, insecta băț din Malaezia, nimfă de lemn malaezian sau nimfă din jungla malaeziană. Aceasta este cea mai grea fasmidă din lume, femela cântărind în jur de 65 g. Masculii sunt mult mai mici şi au doar 10 cm lungime, faţă de femele care ating 15 cm lungime.
Nimfa junglei este considerată una dintre cele mai frumoase specii de insecte băț, deoarece femelele sunt mari şi frumos colorate (verde lime). Au aripi scurte și rotunjite, care nu pot fi folosite pentru a zbura. Masculii sunt mai mici, subţiri, de culoare maro pătată, au aripi lungi şi sunt capabili să zboare. Ambele sexe au spini mici (mai numeroşi la femele) pe partea superioară a corpului.
Oricare dintre sexe este bine echipat pentru a se camufla printre plantele din pădurile malaeziene. Diferențele dintre sexe sunt ușor de observat încă din stadiile de nimfă. Femelele sunt de culoare bej/maro, în timp ce masculii sunt maro închis, cu segmente bej într-un model regulat. Înainte de a se maturiza, femela se schimbă de la bej la verde strălucitor. Femela va rămâne așa toată viața, în timp ce masculul nu va deveni niciodată verde.
Este o specie ţinută frecvent în captivitate (animal de companie), unde poate trăi până la doi ani, dacă este bine îngrijită. Pot fi hrănite cu frunze de mărăcini, stejar, mur, zmeur, iederă şi alte tipuri de frunze.