- This event has passed.
Alexandria: Exponatul lunii februarie 2021 la Muzeul Judeţean Teleorman – „Vas de pământ pentru fiert țuică”
1 februarie, 2021 - 3 martie, 2021
Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 1 februarie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Februarie.
Pentru perioada 1 – 28 februarie 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic al instituției noastre, colecţia textile. Este vorba de un „Vas de pământ pentru fiert țuică” .
Vasul de pământ pentru fiert țuică este o piesă ce face parte din categoria obiectelor confecționate din ceramică a Colecției de Etnografie a muzeului nostru. Este o piesă donată în cursul anului trecut și provine din comuna Calomfirești. Vasul datează din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Fiecare gospodărie țărănească teleormăneană conținea în trecut un bogat inventar de vase din lut. Acest gen al creației populare apare fără excepție în toate interioarele țărănești. Vasele din lut sau din pământ se aflau în trecut și printre darurile obișnuite la nunți, dar și la pomenile pentru morți. În zona noastră aceste vase erau foarte importante pentru sărbătoarea Rusaliilor pentru că la această mare sărbătoare se împărțeau căni de pământ cu cireșe și poame, ulcioare pentru apă sau străchini.
Vasul de pământ ce face obiectul exponatului acestei luni, este confecționat din lut, modelat la roată de către olar, este ars în cuptor și angobat și este ornamentat prin pictare cu cornul. Are formă ovoidală, gura îngustă, prezintă o toartă de la umărul vasului până la partea inferioară iar pe umăr are fixat un cioc – orificiul de scurgere a lichidului. Decorul este geometric sub forma a trei grupaje de linii amplasate pe corpul și la gura vasului; de asemenea prezintă un registru de linii ondulate pe corpul vasului. Culoarea este brună iar decorul este galben. Se poate observa pe corpul vasului urma de foc.
Este un vas cu o întrebuințare doar pe timp de iarnă, pentru că se folosea la fiertul țuicii, băutura alcoolică națională, în perioada sărbătorilor de iarnă, la pomana porcului, la masa de Crăciun, de Anul Nou, de Bobotează și Sfântul Ioan sau în zilele foarte reci de iarnă. Se cunoaște că alcoolul consumat în cantități moderate are efecte benefice asupra organismului iar țuica era prezentă în fiecare gospodărie teleormăneană. Aceasta are proprietăți de vindecare și de prevenire a anumitor afecțiuni cum ar fi gripa și răceala de sezon. Prin fierbere, vaporii calzi de alcool ajută la dilatarea vaselor capilare și deci la oxigenarea sângelui iar țuica fiartă scade riscul de a face chiar pneumonie! Țuica fiartă se bea în cantități mici (20-150ml), înainte de masă de prânz și dacă se consumă alimente sărate și grase.
Deși ceramica este un domeniu foarte important și foarte des întâlnit al creației populare românești, în zona județului nostru au existat puține ateliere de olărie. Statisticile din epoca regulamentară menționează existența unui atelier de olărie la Mavrodin iar spre sfârșitul secolului trecut, olăritul mai era semnalat ca meșteșug în comuna Măgura. Lipsa materiei prime de bună calitate și concurența puternicelor centre de ceramică din zonele vecine au dus la dispariția acestui meșteșug. Teleormănenii își procurau vasele de pământ de la târgurile anuale de la Mavrodin, Smârdioasa, Alexandria, Roșiorii de Vede, Zimnicea, Piatra.
Transformările ce au avut loc în interiorul locuinței țărănești, dispariția vetrei și folosirea unor instalații moderne pentru prepararea alimentelor, au scos din uzul gospodăresc vasele de lut. Astăzi vasele de lut se folosesc mai mult în scop decorativ decât gospodăresc.