Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului în arta românească de la 1900 până azi” – în perioada 7 mai – 19 septembrie 2021, la sediul MARe/Muzeul de Artă Recentă

7 mai, 2021 - 19 septembrie, 2021

Expoziția „C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor. Reprezentarea sportului în arta românească de la 1900 până azi” – în perioada 7 mai – 19 septembrie 2021, la sediul MARe/Muzeul de Artă Recentă (Bulevardul Primăverii 15, sector 1, București).
Include și o lucrare din colecțiile Muzeului Brăilei „Carol I” – Secția Artă. Documentația a fost realizată de dr. Maria Stoica, şef Secţia Artă.
Comunicat
07.05.2021, ora 10:00: Conferință de presă
12.05 – 19.09.2021 Deschiderea expoziției pentru public,
C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor: reprezentarea sportului în arta românească de la 1900 la ora actuală cartografiază peisajul extrem de divers al interesului artistic pentru sport și educație fizică în cultura vizuală a țării noastre.
Organizator: MARe/Muzeul de Artă Recentă
Parteneri: Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Culturii, Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Sponsori: VOLVO România, INNOVA
CONFERINȚĂ DE PRESĂ
Expoziția C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor va fi deschisă cu o conferință de presă, vineri, 07 mai 2021, ora 10:00 am, la sediul muzeului din bulevardul Primăverii 15, sector 1, București.
Vor vorbi:
Erwin Kessler, director fondator al MARe/Muzeul de Artă Recentă, curator al expoziției.
Andreea Răducan, ambasador al expoziției C.S.A. și al evenimentelor pe care le include, medaliată cu aur pe echipe și argint la sărituri, la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, multiplu medaliată cu aur și argint la campionatele mondiale de gimnastică artistică.
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român
Cristian Emilian Ghiță, subsecretar de stat, Ministerul Tineretului și Sportului
Iulia Popovici, secretar de stat, Ministerul Culturii
E.S. Arthur Mattli, ambasadorul Confederației Elvețiene la București
De asemenea, la conferința de presă vor fi prezenți personalități din lumea culturală, sportivă și diplomatică.
Expoziția va fi deschisă pentru public pe data de 7 mai 2021 și se va închide pe data de 19 septembrie 2021. Prezintă 53 de lucrări de artă (pictură, desen, sculpură, fotografie, video, instalație), realizate de 48 de artiști români, din colecțiile a 12 muzee din țară (inclusiv MARe), a peste 9 colecții private și a 4 galerii de artă. Expoziția va fi însoțită de catalogul bilingv (Ro/Eng), C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor, publicat la editura Vellant.
CONCEPT
C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este o premieră în istoria artei, fiind singura expoziție muzeală dedicată vreodată reprezentării sportului în arta țării noastre. Ea va parcurge sistematic întregul traseu istoric prin care sportul și arta au modelat și modernizat societatea timp de peste 100 de ani.
Expoziția va scoate în evidență predilecția pentru înot și canotaj a Școlii de la Balcic, obsesia pentru box și aviație a avangardei și va prezenta în detaliu viziunea preponderant atletică asupra sportului, pe care realismul socialist și arta oficială comunistă au cultivat-o timp de 40 de ani. Arta contemporană, cu accentul ei reflexiv și adesea critic pentru sport ca element iconic al culturii de masă și pentru sublimarea sportului în virtual pe de-o parte (televiziune, internet, jocuri electronice) și în modelarea aspectului fizic potrivit presiunii exercitate în imaginarul colectiv de diverse idealuri de perfecțiune și de sănătate (sportul ca fitness), ocupă un loc important în expoziție.
Realizată în colaborare cu unsprezece muzee prestigioase din țară (MNAR, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Brăilei „Carol I”, MAV Galați, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național Secuiesc Sfântu-Gheorghe, Muzeul de Artă din Târgu-Mureș, Muzeul Secuiesc Miercurea Ciuc, Muzeul Municipiului București), cu patru galerii de artă și cu peste zece colecții private, C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor va reuni 53 de opere reprezentative, unele dintre ele bunuri de patrimoniu sau chiar de tezaur, de la 48 de artiști români (George ANGHELESCU, Matei BEJENARU, Iosif BERMAN, Ion BÂRLĂDEANU, Istvan BETUKER, Ion BITZAN, Emanuel BORCESCU, Codruța CERNEA, Andrei CHINTILĂ, Alexandru CIUCURENCU, Florin CIULACHE, Ștefan CONSTANTINESCU, Nuni DONA, Micaela ELEUTHERIADE, Szilard GASPAR, Paul GHERASIM, Teodor GRAUR, Ion GRIGORESCU, Marcel GROSU, Carol HÜBNER, Ambrus IMRE, Adelina IVAN, Ion JALEA, Gyárfás JENŐ, Szervátiusz JENŐ, Hortensia Mi KAFCHIN, Lucian LICIU, M.H. MAXY, Cornel MEDREA, Grupul MONOTREMU, Ion PACEA, Ciprian PALEOLOGU, Alina PENȚAC, Adrian PREDA, Rea Silvia RADU, Lea RASOVSZKY, Magdalena RĂDULESCU, SADDO, Șerban SAVU, Ion STENDL, Mircea SUCIU, Dorian SZASZ, Hans Mattis TEUTSCH, Roman TOLICI, Alexandru ȚIPOIA, Ion ȚUCULESCU, Ștefan UNGUREANU, Ioana URSA, Mihai ZGONDOIU). Artiști care vor puncta relieful vizual și mental extrem de divers pe care l-a generat interacțiunea fructuoasă a artei și sportului în peste 100 de ani.
C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este mai mult decît o expoziție. Echipa curatorială a alcătuit un portofoliu cuprinzător de reprezentări ale celor mai diverse sporturi, de la cele mai populare (fotbal, atletism, gimnastică, tenis, handbal, rugby, schi, șah etc.) la cele mai specializate, care cer echipamente și tehnici aparte (motociclism, echitație, golf, aviație etc.). MARe va colabora cu COSR și cu federațiile sportive naționale și va implica în programele dezvoltate pe parcursul expoziței unii dintre cei mai faimoși sportivi români care, împreună cu artiști, se vor reuni într-o serie de mese rotunde bilunare, prin care publicul va fi atras să participe și să reflecteze asupra dinamicii reprezentărilor corpului educat fizic în vizualul și mentalul colectiv național pe întreg parcursul istoriei moderne a României.
C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este mai mult decît o expoziție de artă, este un demers antropologic, reflexiv și educativ. Alături de mesele rotunde, departamentul educațional MARe va oferi săptămînal cursuri pentru copii în care raporturile dintre artă și sport vor fi mereu în centrul atenției, ca un mijloc de conștientizare a nevoii de mișcare și de educație fizică a contemporanietății urbane, concomitentă cu abordarea reflexiv-estetică a sportului.
De asemenea, în lunile mai și iunie vor fi prezentate publicului 12 filme realizate între 1968 și 2018, de 11 regizori români (Andrei Blaier, Elisabeta Bostan, Ovidiu Bose Paștina, Luminița Cazacu, Mihai Constantinescu, Alexandru Mavrodineanu, Aurel Miheleș, Sergiu Nicolaescu, Dan Pița, Corneliu Porumboiu și Dinu Tănase).
Ansamblul C.S.A. Clubul Sportiv al Artelor este un program inedit, amplu, memorabil, cu efecte pozitive de durată, pe care toți cei implicați contează ca fiind cheia unui demers cultural viu, util societății.
Sursa comunicat: MARe/Muzeul de Artă Recentă

Details

Start:
7 mai, 2021
End:
19 septembrie, 2021
Event Category:

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website