- This event has passed.
București: Muzeul Colecţiilor de Artă vă invită începând cu data de 4 august 2021 să vizitaţi expoziția permanentă a Colecţiei Garabet Avachian într-o nouă formulă
4 august, 2021 - 8 august, 2021
O NOUĂ PREZENTARE A COLECŢIEI GARABET AVACHIAN –
MUZEUL COLECŢIILOR DE ARTĂ
Program nou de vizitare
Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 4 august 2021 să vizitaţi expoziția permanentă a Colecţiei Garabet Avachian într-o nouă formulă, ce cuprinde lucrări de artă românească restaurate, dispuse cronologic, semnate de artiştii Apgar Baltazar, Nicolae Dărăscu, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Petre Iogulescu-Yor, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Alexandru Padina, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Camil Ressu şi Jean Al. Steriadi, alături de care sunt prezenţi cu grupaje valoroase, pictorii apreciaţi în mod deosebit de colecţionar: Theodor Pallady (căruia i s-a dedicat o sală – colecţia având 80 de lucrări de pictură semnate de artist), Dumitru Ghiaţă, Alexandru Ciucurencu şi Lucian Grigorescu, pentru a oferi publicului o imagine cât mai bogată a operei acestora.
În ceea ce priveşte piesele de artă populară, au fost expuse icoane pe sticlă inedite, realizate de zugravii: Nicolae Oancea, Ioan Morar, Matei Popa și Ioan Costea Verman, activi în Mărginimea Sibiului, zugravii din familia Poienaru și Pavel Zamfir, activi în satul Laz, Ioan Pop din Făgăraș, zugravi din familia Grecu din Săsăuș, zugravi din familia Tămaș din Făgăraș și Matei Țâmforea din Cârțișoara.
Garabet (Garbis) Avachian (1907-1967) a fost profesor de vioară la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, şi unul dintre cei mai importanți colecţionari de artă din perioada postbelică. Colecţia, care însumează 1103 lucrări de artă plastică și decorativă, a fost donată statului în 1969, conform dorinței reputatului colecționar, de către soția sa, doamna Sabina Avachian.
Începând din 4 august 2021 Muzeul Colecțiilor de Artă se va vizita din oră în oră începând de la ora deschiderii (orele 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17) și având ca punct de pornire holul central din corpul B (central). Supraveghetorii vor însoți grupul prin muzeu indicându-le traseul și asigurând respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii Covid 19.
Nu este necesară înscrierea prealabilă pentru vizită. Grupurile pot beneficia de ghidaj doar la cerere, în urma transmiterii unei solicitări la adresa educatie@art.museum.ro cu cel puțin 2 zile înainte de vizită.
Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00-18.00; ultima intrare se face la 17.00.