Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Call for papers – nr. 4/2020-2021 Caietele Muzeului UAUIM: 130 de ani de arhitectură în România

8 octombrie, 2021 - 30 noiembrie, 2021

Call for papers – nr. 4/2020-2021 Caietele Muzeului UAUIM: 130 de ani de arhitectură în România
Caietele Muzeului UAUIM este o publicație a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” realizată de Centrul Expozițional Documentar cu ISSN 2559 – 3935 prin Editura Universitară „Ion Mincu”, cotată categoria A CNCS din domeniul Științelor Umaniste – Arhitectură și Urbanism.
Stimați colegi,
Vă invităm să contribuiţi la numărul 4/2020-2021 al Caietelor Muzeului UAUIM, ale cărui teme sunt:
Partea I – 130 de ani de arhitectură în România.
Partea a II-a- Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă.
Ne propunem o revistă dedicată memoriei Şcolii de Arhitectură, a personalităţor care i-au marcat evoluţia, precum și a rolului breslei arhitecților în viața culturală și socială.
Anul acesta s-au împlinit 130 de ani de la înființarea Societății Arhitecților Români, momentul de fundamentare al profesiei de arhitect și preambul al profesionalizării meseriei prin deschiderea cursurilor primei Şcoli de Arhitectură din România. Condusă de arhitectul Ion Socolescu, aceasta a funcţionat pentru câţiva ani, începând cu 1892, ca şcoală privată sub auspiciile Societăţii Arhitecţilor Români, pentru ca mai apoi să fie oficializată ca învăţământ de stat, stând la baza formelor ulterioare de învăţământ.
Tema pentru partea I: 130 de ani de arhitectură în România
Articolele pot reprezenta:
– portrete ale personalităţilor breslei arhitecților, incursiuni în arhive, teme de cercetare despre admiterea și modul de notare, jurizare, absolvire, excursii de cercetare;
– contribuţii de imagini, documente, poveşti inedite, amintiri reprezentative pentru evoluția învățământului și a profesiei de arhitect.
Tema pentru partea a doua: Recrearea în realitate virtuală a Muzeului Simu și rememorarea altor victime ale demolărilor realizate în București în perioada comunistă
Articolele pot reprezenta:
– contextul cultural al înființării Muzeului Simu și auspiciile în care acesta a fost demolat;
– Parcursul colecțiilor Muzeului Simu și a doua șansă oferită prin intermediul noilor tehnologii;
– pierderi ale patrimoniului arhitectural realizate în București în perioada comunistă, demolarea unor părți importante din București;
– contribuţii de imagini, documente, poveşti inedite, amintiri legate de intervenția breslei arhitecților în salvarea patrimoniului arhitectural sau a memoriei acestuia.
Vă rugăm să adăugaţi câteva date despre autor.
Data limită a trimiterii articolelor: 30 noiembrie 2021
Dimensiunea maximă a articolului: 10 000 de cuvinte
Data apariţiei: decembrie 2021
Aşteptăm contribuţiile scrise pe adresa centru.expozițional@uauim.ro.

Details

Start:
8 octombrie, 2021
End:
30 noiembrie, 2021
Event Category:

Organizer

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“
View Organizer Website