Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Imagini și mărturii. Școlile de altădată | Expoziție 15 ianuarie – 28 februarie 2022 | Muzeul Național al Literaturii Române

15 ianuarie, 2022 - 28 februarie, 2022

Expoziția pe care Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit-o pentru Ziua Culturii Naționale vă prezintă o imagine de sinteză a modului de a preda al profesorilor ce reprezentau modele culturale și formau generații, școli și curente, care insuflau dragostea față de lectură, curiozitatea de a ști și își încurajau elevii să fie deasupra vremurilor, nu „sub vremi”.
Panourile expoziționale, afișate pe fațada clădirii muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, explorează viața scriitorilor şi scriitoarelor în ipostaza lor de elevi/eleve şi profesori, completată de imagini şi informaţii despre şcolile şi liceele de altădată, din arhiva MNLR.
Iată și câteva dintre mărturiile pe care le veți regăsi în cadrul expoziției:
„… era ceva la acest băiat ce nu se putea încătuşa şi aceasta era o pornire instinctivă pentru neatârnare, pentru o mişcare liberă, neforţată de împrejurări” (Theodor Ştefanelli, Amintiri despre Eminescu, vol. apărut în 1914, reeditat la Editura „Scrisul Românesc” Fundaţia-Editura şi de Editura Cununi de Stele, în 2018)
„Eu m-am simțit viața mea întreagă mai presus de toate dascăl. A le da altora învățături a fost pentru mine totdeauna o mulțumire, și cele mai vii mulțumiri le-am avut stând de vorbă cu oameni prin care mă puteam dumiri ori plimbându-mă cu elevii mei. Mai ales ca dascăl mi-am câștigat și pânea de toate zilele, și nu-mi aduc aminte să mi se fi-ntâmplat vreodată ca să fiu nemulțumit de-nvățăturile ce-am dat”, mărturisea Ioan Slavici în „Amintiri. Lumea prin care am trecut”.
„Constantin Brâncuşi l-a cunoscut personal pe Spiru Haret; fiind solicitat să facă o machetă pentru statuia acestuia, a prezentat o simplă fântână. Pentru el, aşa fusese Haret, un izvor de apă vie. Aşa a fost, într-adevăr, pentru naţia lui: un izvor dătător de viaţă.” (Ion Bulei)
„Rar mi-a fost dat să întâlnesc un scriitor cu o atât de bogată înzestrare literară și, în același timp, un om atât de bun și atât de săritor la necazurile semenilor săi, ca doctorul Vasile Voiculescu! Poet de fină sensibilitate, autor dramatic preocupat deopotrivă de durerile, ca și de marile probleme ale omului, mai târziu nuvelist și povestitor de înaltă clasă, Voiculescu a izbutit să aibă în aceste trei genuri atât de diferite o recunoaștere aș zice unanimă. Despre opera lui s-a scris mult și se va mai scrie încă multă vreme. Mai puțin cunoscut e omul, care s-a ținut cu o nobilă discreție departe de tumultul și de larma vieții”. (Tudor Teodorescu-Braniște despre Vasile Voiculescu)
Textele de prezentare sunt semnate de muzeografii și redactorii MNLR: Radu Băieşu, Diana Iancu-Albu, Andra Ispas, Oana Oros, Loreta Popa, Mihaela Stanciu, Gabriela Toma, Anni Udrea, iar creaţia grafică aparține Cristinei Milca.
Puteți vizita expoziția în compania unui muzeograf, prin programare la adresa programe@mnlr.ro sau prin apelare la 0736.598.451 (WhatsApp), de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.

Details

Start:
15 ianuarie, 2022
End:
28 februarie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/457275732553332/?ref=newsfeed

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map