„Perioada cristalină” a lui Jacques Hérold | expoziție MNLR la Muzeul Național de Geologie
Şoseaua Pavel D. Kiseleff 2
18 februarie – 4 martie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române continuă proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală cu o vizită la Muzeul Național de Geologie, unde vom prezenta lucrările artistului Jacques Hérold, caracteristice unei perioade speciale din viața acestuia, din anii ’40 – ’50, lucrări care fac parte din colecția doamnei Cristina Simion.
Expoziția va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00, cu respectarea prevederilor în vigoare.
Jacques Hérold (nume real Herold Blumer) s-a născut la 10 octombrie 1910, la Piatra Neamţ, fiind un artist român avangardist, evreu de origine, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Gherasim Luca. După studii începute la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi colaborări la revista „Unu”, în 1930, la 20 de ani, a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste. Graţie lui Victor Brauner, a cunoscut şi a devenit prietenul artiştilor suprarealişti, precum André Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, precum şi al multor poeţi şi scriitori, ale căror lucrări le va ilustra. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate şi a ilustrat cărţi de colecţie, în tiraje mici, adevărate bijuterii. A publicat în Franţa lucrări originale (litografii, gravuri, serigrafii etc) în ediţii limitate, începând din anii ’30. După un intermezzo în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, opera sa a fost prezentată în expoziţii personale, precum şi în expoziţii de grup ale suprarealiştilor, fiind recunoscută şi apreciată pentru stilul original, și lirismul său aparte.
Detalii, aici.