- This event has passed.
Arad: Expoziția ”PORȚELANURI ȘI PLANTE”, Secția de Științele Naturii, 5 aprilie – 25 mai 2022
5 aprilie, 2022 - 25 mai, 2022
Expoziția ”PORȚELANURI ȘI PLANTE” este rodul unei bune colaborări pe care Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, respectiv Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea, o au cu Secția de Științele Naturii a Complexului Muzeal Arad.
Porțelanurile ne însoțesc zilnic, atunci când servim masa, când bem o cafea sau un ceai, când admirăm un buchet de flori tăiate și ne fac viața mai frumoasă. Piesele expuse fac parte din acea categorie de obiecte care reușesc să aducă natura în interiorul caselor noastre, să ne facă să o iubim și să o protejăm.
Legătura dintre plante și animale este evidențiată într-o primă vitrină. Relația din cadrul lanțului trofic, dar și unele aspecte legate de polenizarea florilor și ulterior de diseminarea fructelor sau semințelor plantelor cu ajutorul animalelor, ne-au permis să expunem și aceste piese.
Cel mai generos spațiu a fost atribuit plantelor medicinale, o categorie de plante foarte bine studiate, apreciate pentru proprietățile lor terapeutice, cunoscute la noi sub diferite nume populare. Sunt expuse căni de ceai, tăvi, farfurii întinse, dar mai ales farfurioare și boluri mici care au și utilitate practică.
Colecția botanica, deși cuprinde diverse tipuri de piese, este unitară, piesele având aceeași marcă, iar lângă fiecare plantă este și denumirea științifică a acesteia. Porțelanul este mai grosier, dar coloristica și prezentarea plantelor sunt cât mai naturale.
Dintre plantele ocrotite sau care se află pe listele roșii sunt prezente în această expoziție Floarea reginei sau Floarea de colț (Leontopodium alpinum), Smârdarul sau Bujorul de munte (Rhododendron myrtifolium syn. Rh. kotschyi) și Geanțiana sau Ghințura (Gentiana sp.). În această vitrină unitatea este asigurată de prezența celor trei specii pe aproape toate exponatele.
O categorie interesantă de porțelanuri este și aceea care prezintă diverse fructe comestibile. Cultivați în livezi, dar și în gospodăriile individuale, uneori în fața casei, pomii fructiferi sunt printre cele mai iubite și îngrijite plante și acest lucru se datorează și faptului că toamna ne răsplătesc cu fructele lor atât de gustoase.
Cu flori deosebit de frumoase ne răsplătesc trandafirii. Spinii pe care-i au, fac ca îngrijirea lor să fie un pic mai greoaie, dar florile lor aduc multă bucurie. Atât trandafirii sălbatici cât mai ales marea varietate de trandafiri cultivați au înnobilat întotdeauna parcurile și grădinile.
Flora reprezintă totalitatea plantelor care cresc într-o anumită regiune. Așa am denumit și noi ultima vitrină verticală, datorită faptului că prezintă o mare varietate de plante. Prezentă pe mai multe piese, inclusiv pe afiș, este Turta sau Ciurul zânelor (Carlina acaulis), plantă spontană la noi în țară care crește în zona montană și subalpină.
Peste 90% din exponate sunt porțelanuri cu tematică botanică iar în completare pentru un plus de varietate sunt piese din ceramică, sticlă, metal, plastic și hârtie. Câte o carte în fiecare vitrină verticală atenționează vizitatorul asupra tematicii expuse.
Piesele expuse sunt adunate pe parcursul a două decenii, cu pasiune pentru porțelanuri și plante, și probabil că publicul va mai avea ocazia să o admire și în viitor. Până atunci vă invităm să vizitați expoziția din cadrul Secției de Științele Naturii a Complexului Muzeal Arad, deschisă în perioada 5 aprilie – 25 mai 2022.
Foto: Nelu Scripciuc