- This event has passed.
Sinaia: Concertul ,,Emotions” – 28 mai 2022, ora 16:00, Muzeul Național Peleș
28 mai, 2022
Concertul ,,Emotions” – 28 mai 2022, ora 16:00
Soliști: Liliana IACOBESCU și Bogdan Alexandru COSTACHE
Liliana IACOBESCU a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în anul 1968, la clasa eminentei profesoare Ana Pitiş. A fost profesor-acompaniator la Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti (1968-1973), apoi la Liceul de Muzică din Braşov (1973-1993). Din 1993, este cadru didactic la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof. univ. dr. începând cu 2002.
Anul 2003 a însemnat începutul unei intense colaborări cu violonista Alina Nauncef, instrumentistă şi solistă a Orchestrei Filarmonice din Braşov, de asemenea cadru didactic la Facultatea de Muzică din Braşov. Împreună cu ea, a realizat Integrala lucrărilor de George Enescu pentru vioară şi pian, în 2 recitaluri, la Muzeul de Artă din Braşov şi la Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia (2006); Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de W. A. Mozart, împreună cu poeta Nadia-Cella Pop, în 4 recitaluri, la Castelul Peleş din Sinaia (2007) şi la Casa Mureşenilor din Braşov (2008), cu costume de epocă; Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de L. van Beethoven, în 4 recitaluri, la Palatul Şuţu din Bucureşti şi la Casa Mureşenilor din Braşov (2010); Proiect de Muzică Romantică, în 6 recitaluri, la Casa Mureșenilor și Sala „Patria” din Brașov ( 2012-2014), în colaborare cu UCIMR, ca şi în cazul precedentelor recitaluri Mozart şi Beethoven.
Între anii 2012-2022, a înregistrat la Casa de discuri Electrecord 9 CD: 3 Sonate de L.van Beethoven (împreună cu Alina Nauncef), cele 3 Sonate de J. Brahms (împreună cu Valentin Şerban), lucrări de George Enescu (împreună cu Alina Nauncef), Sonate franceze (împreună cu Radu Ropotan), integrala sonatelor de W.A.Mozart și albumul Emotions (împreună cu violonistul Bogdan Costache).
Liliana Iacobescu este autoarea cărţilor: „Acompaniamentul ca artă”, „Gânduri despre muzică”, „Două destine închinate muzicii – Nina şi Romeo Alexandrescu”, „Relaţia pian-vioară în muzica secolului XX (1900-1950)”, „Personalităţi marcante ale muzicii braşovene – dirijorul Dinu Niculescu”, „Zbor spre Înalt – Ana Pitiş”.
Bogdan Alexandru COSTACHE a început să studieze vioara la vârsta de 3 ani îndrumat de tatăl său, concert maestru al Operei Brașov, iar la vârsta de 7 ani își face debutul ca solist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. De la debutul său, a susținut constant recitaluri camerale și concerte în calitate de solist pe numeroase scene naționale și internaționale din Europa și Asia.
A fost distins cu premii la numeroase competiții naționale și internaționale, printre care: Marele Premiu și Premiul I la Concursul Internațional de Vioară ,,Remember Enescu’’ (România), Premiul I la Concursul Internațional de vioară ,,Monterosa Kawai’’ (Italia), Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare ,,Paul Constantinescu’’, finalist la Jeunesses International Music Competition, etc.
În 2011 a câștigat o bursă de studiu la celebra Royal Academy of Music din Londra, unde a studiat cu prestigiosul violonist român Remus Azoiței, iar în 2019 și-a finalizat studiile post universitare la Universitatea Transilvania – Facultatea de Muzică din Brașov.
Cariera solistică a tânărului violonist este în plină ascensiune fiind cotat printre cei mai buni violoniști români sub 30 de ani, cu prezențe constante și spectaculoase pe scenele de concert din Europa și Asia.
Bogdan A. Costache a fondat și conduce în prezent cvartetul ,,Fortissimi”, cu care participă constant la numeroase evenimente naționale și internaționale, menționând ,,Marele Bal al Prinților și Prințeselor’’ din Monaco și Expoziția Mondială din Dubai.
Intrarea se face pe bază de invitație, care se solicită la adresa de e-mail peles.ro@gmail.com