- This event has passed.
Câmpulung Muscel: expoziția “LUMEA JUCĂRIILOR DE ALTĂDATĂ” la Secţia de Istorie şi Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung
1 iunie, 2022 - 30 iunie, 2022
În luna Iunie 2022 la Secția de Istorie, Artă Plastică și Științele Naturii – EXPOZIȚIA ”LUMEA JUCĂRIILOR DE ALTĂDATĂ”
Începând cu data de 1 Iunie a.c., Muzeul Municipal Câmpulung Muscel vă invită să vizitaţi expoziţia temporară ”LUMEA JUCĂRIILOR DE ALTĂDATĂ” deschisă în cadrul Secției de Istorie și Artă Plastică pe toată perioada lunii Iunie.
Reunind peste 300 de jucării din diferite perioade de timp din a doua jumătate a secolului XX și până în prezent, expoziția readuce în atenția publicului vizitator universul copilăriei, perioada cea mai frumoasă a vieții.
Fiecare jucărie are o poveste proprie, fiind martora unei emoții, lacrimi sau vis împlinit. Unele dintre jucării au stat ascunse în sacul lui Moș Crăciun sau al lui Moș Gerilă fiind surprizele mult așteptate de sub bradul de Crăciun, altele au fost aduse și puse în cizmulițe de către Moș Nicolae.
Păpuși, mașinuțe, trenulețe, avioane, vapoare, fluierașe manufacturate în România vor putea fi admirate la Muzeul Municipal Câmpulung Muscel.
*În 1960, România avea opt fabrici care manufacturau obiecte din lemn sau tablă, sau tipăreau cărți, dar avea și secții speciale de jucării. Întreprinderea „9 Mai” din Lugoj făcea stropitori, jucării cu cheiță și carusele, Cooperativa „Tehno-Metalica” București realiza jucării metalice, biciclete, triciclete și trenulețe, Fabrica de Mase Plastice, „MAP Oradea”, turna jucării din plastic, Cooperativa „Arta Lemnului” figurine, trenulețe și jocuri din lemn, Fabrica „Steaua Roșie” din Râșnov, jocul de Domino, iar „Agatex” Timișoara trenulețe, tamburine și alte jucării din metal, iar celebra „Arădeanca” făcea sute de modele de păpuși. Toate aceste fabrici exportau 80% din producție, iar jucăriile ajungeau în anii ’60 și ’70 să le concureze calitativ pe cele din Occident.
”Întreprinderea Poligrafică Banat” era cea mai mare fabrică unde se realizau jocuri din carton, cu peste 1000 de angajați. Aici s-au născut celebrele jocuri „Animalele din continente”, „Piticot”, „Nu te supăra frate”, „Păcălici” sau „Dacii și Romanii”. Înființată în 1923, Fabrica „Metaloglobus” producea ambalaje metalice, cazane, numere stradale și felinare. În 1965 se deschidea secția de jucării, 4-5 milioane de jucării pe arcuri, jucării din pluș, telefoane, mini-mașini de cusut, pistoale, puști, mitraliere, trompete și tamburine din fier erau produse anual aici.
Program de vizitare:
Marți – Duminică – 09.00 – 17.00
Taxă de vizitare:
– 6 lei adulți
– 3 lei elevi, studenți și pensionari
Vă așteptăm cu mult drag la o expoziție a copilăriei și a celor mai frumoase amintiri!