- This event has passed.
„Monahul Ilarion Mureșan, o viață dedicată icoanei niculene”, expoziție aniversară de excepție în Cluj-Napoca, 10-30 iunie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei
10 iunie, 2022 - 30 iunie, 2022
„Monahul Ilarion Mureșan, o viață dedicată icoanei niculene”,
expoziție aniversară de excepție în Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vă invită vineri, 10 iunie, începând cu ora 19, la vernisajul expoziției „Monahul Ilarion Mureșan, o viață dedicată icoanei niculene”, o expoziție de excepție care marchează la Cluj împlinirea a 80 de ani de viață și 50 de ani de activitate artistică ai arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula.
Găzduită între 10-30 iunie 2022 de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziția va aduce în fața publicului un număr simbolic de 80 de icoane pictate pe sticlă, reprezentative pentru întreaga creație a monahului, realizate în perioada 1975-2013.
Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula și Consiliul Județean Cluj.
Deschiderea va prilejui și lansarea albumului cu icoanele pe sticlă ale arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula, volum editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj la Editura Tradiții Clujene.
Momentul va fi îmbogățit cu recitalurile susținute de Corul „Psalmodia Transylvanica”, condus de prof.univ.dr. Vasile Stanciu și de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.
Arhidiaconul Ilarion Mureșan a avut o contribuție decisivă la perpetuarea artei pictării icoanelor pe sticlă specifice centrului de la Nicula. Începând cu 1972, cu talent și tenacitate, părintele a început să picteze icoane pe dosul „glajei”, folosind vechi izvoade niculene din secolele XVIII-XIX, respectând stilul și cromatica vechilor pictori țărani care au făcut acest centru atât de cunoscut. Totodată, având și un spirit inovator, a dat naștere unor creații proprii în care elementele bizantine se împletesc cu cele ale picturii naive țărănești, cu accentul pus pe prezența elementelor decorative în compoziție și inserarea unor detalii caracteristice peisajului și satului transilvan. Neobosita și bogata activitate artistică i-a adus recunoașterea și aprecierea, concretizate în numeroase expoziții găzduite în muzee de prestigiu din țară și străinătate.
În paralel, arhidiaconul Ilarion Mureșan și-a dovedit vocația de colecționar și recuperator încă de la venirea în 1962 la Mănăstirea din Nicula. Printr-o campanie asiduă de deplasări pe teren a reușit să adune în patrimoniul mănăstirii vechi icoane pe lemn și sticlă, astfel că de la aproximativ 10 icoane vechi pe care le avea mănăstirea la sosirea monahului, în 1974 patrimoniul așezământului ajunsese la peste 700 icoane vechi. După dispariția acestei impresionante colecții în incendiul din 1974, părintele a reluat campania de colectare a unor vechi icoane care sunt expuse în prezent în incinta mănăstirii.
La ceas aniversar, CJCPCT Cluj alături de toate instituțiile partenere implicate, aduce un omagiu arhidiaconului Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Nicula pentru neprețuita contribuție la dăinuirea acestui valoros element din patrimoniul românesc, pictura icoanelor pe sticlă niculene.
Expoziția va fi deschisă în perioada amintită (10-30 iunie a.c.), la sediul muzeului, str. Memorandumului nr. 21, de miercuri până duminică între orele 10-18, ultima intrare ora 17.
Vă așteptăm!