- This event has passed.
Online: Cetățile dacice din Munții Orăștiei. Vechi și noi descoperiri – Conferința ApT ediția # 11, Institutul Național al Patrimoniului, 17 iunie 2022
17 iunie, 2022
De Zilele Europene ale Arheologiei, Institutul Național al Patrimoniului vă invită la o nouă întâlnire din seria Arheologia Pentru Toți.
În cea de-a 11-a ediție a prelegerilor destinate promovării patrimoniului arheologic vom afla despre istoria cercetărilor desfășurate în cetățile dacice din Munții Orăștiei, dar și despre cele mai recente descoperiri arheologice de aici.
Cercetătorul care ne va prezenta rezultatele săpăturilor arheologie în siturile din zona Munților Orăștiei este Răzvan Mateescu, doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, arheolog expert, cu experineță de lucru de 15 ani în studiul siturilor dacice, inclusiv în calitate de responsabil al șantierului arheologic Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia din județul Hunedoara.
Numărul mare de ruine din această zonă montană a fost remarcat încă din secolul al XIX-lea, când descoperirea unor tezaure a atras atenţia autorităţilor, dar şi a căutătorilor de comori. Încă de atunci unii dintre observatorii direcţi ai vestigiilor au intuit că aici s-ar fi aflat capitala ultimului rege dac, Decebal.
Cercetarea arheologică a „burgurilor dace” a început în perioada interbelică, după întregirea României, prin activitatea profesorului clujean D.M. Teodorescu. Săpăturile au continuat timp de aproape un secol la Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa, Căpâlna, Feţele Albe, Pustiosul, Rudele, Meleia, pentru a enumera cele mai importante situri. Ele au avut ca rezultat descoperiri esenţiale pentru cunoaşterea civilizaţiei dacice: construcţii cu rol militar (fortificaţiile propriu-zise cu planuri şi zidărie de influenţă elenistică, turnuri izolate, valuri din pământ şi piatră), temple, locuinţe, edificii poligonale şi rotunde, instalaţii de captare şi distribuire a apei (cisterne, conducte din tuburi de teracotă, canale din piatră) și ateliere metalurgice.
În perioada recentă, cercetările arheologice s-au desfăşurat în sanctuarul şi fortificaţia de la Sarmizegetusa Regia, cu precădere, şi în alte trei cetăţi (Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie).
Vino alături de noi la întâlnirea Arheologia pentru Toți, ediția a 11-a, pentru o nouă incursiune în lumea descoperirilor arheologice. Moderatorul întâlnirii va fi Marius Streinu, șeful secției Documentare Muzeală și Arheologică din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.