Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura germană), 23 august 2022

23 octombrie, 2022

Atelier interetnic cu grup mixt de copii și familii (cultura română și cultura germană)
Atelierul își propune să aducă în prim-plan, prin elemente narative și ludice, istoria conviețuirii sașilor și românilor din Transilvania începând cu perioada medievală. Povestea cadru – „Fluierașul fermecat” a Fraților Grimm, care a fost preluată de comunitatea sașilor ca legendă întemeietoare, explică în termeni fantastici stabilirea germanilor în Transilvania. Mai departe, legende și mituri urbane învăluie într-o aură de poveste elemente arhitecturale celebre ale celor 7 cetăți săsești care au dat Transilvaniei numele de „Siebenbürgen” – (Cele Șapte Scaune): Bistrița, Sibiu, Cluj, Brașov, Mediaș, Sebeș, Sighișoara.
Pornind de la harta Transilvaniei realizată de Sambucus, în 1566, copiii, organizați în echipe de câte doi, vor alege una din cele 7 cetăți reprezentate pe hartă și vor primi un mini-kit de lucru, alcătuit din:
1. Răvaș cu povestea cetății;
2. Fotografie a unui reper arhitectural din cetatea respectivă, prezent în poveste;
3. Listă de repere urbane: ateliere meșteșugărești, clădiri administrative, construcții militare etc.;
4. Materiale de lucru – hârtie colorată, sticker-e, materiale textile, fragmente de reviste și fotografii.
Astfel, Muntele Tâmpa din Brașov, Turnul cu ceas din Sighișoara, Turnul Croitorilor din Cluj, Primăria din Sebeș, Stema orașului Sibiu, Piatra Funerară a cavalerului din Bistrița și Turnul înclinat din Mediaș stau la baza unor povești cu cavaleri, domnițe, dragoni și uriași.
Misiunea fiecărei echipe va fi ca pe baza kit-ului primit, să reconstruiască geografia orașului selectat într-un plan al cetății, să realizeze blazonul familiei conducătoare și să populeze orașul cu personajele întâlnite în poveste. Copiii vor avea la dispoziție fotografii – cu motive arhitecturale, simboluri și elemente de costum specifice spațiului și culturii săsești, precum și elemente de convenționalizare a reperelor urbane (case, străzi, turnuri de apărare, resurse naturale).
În partea a doua, copiii vor fi ambasadori ai cetăților lor, vor merge în vizite diplomatice la orașele vecine și vor negocia tratate politice și comerciale pentru alianțe puternice.
Coordonator atelier: Ioana Zamfir
Pentru înscriere, vă rugăm să completați formularul: https://forms.gle/wja7VAft6AZK6fx57.
__________________________________
Organizator: Muzeul Național al Literaturii Române
Parteneri: Departamentul de Stat pentru Relații Interetnice, Biblioteca Academiei Române, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Secuiesc, Muzeul ASTRA, Goethe-Institut București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Fundația Social Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata”
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Detalii

Dată:
23 octombrie, 2022
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/events/1649019268825600/?ref=newsfeed

Organizatori

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Muzeul Naţional Secuiesc – Sfântu Gheorghe
Complexul Național Muzeal ASTRA – Sibiu

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Țăranului Român – Clubul Țăranului – București
Şos. Kiseleff nr. 3
București, București 011341 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare