- This event has passed.
Muzeul Național al Literaturii Române celebrează joi, 22 iunie 2023, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, atemporalitatea operei și, respectiv, a existenței lui George Banu
22 iunie, 2023
Muzeul Național al Literaturii Române celebrează joi, 22 iunie 2023, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, atemporalitatea operei și, respectiv, a existenței lui George Banu – un însetat de viață, care a rătăcit neobosit pe terenul enigmatic al teatrului și al incursiunilor culturale pe care le explora, cu fiecare ocazie, prin lecturi și vizite în spații inundate de istorie și poveste.
În lumina acestui portret concentrat și, totuși, incomplet, vor lua cuvântul Mariana Mihuț, Ludmila Patlanjoglu, Felix Alexa, Victor Rebengiuc, George Mihăiță și Emil Boroghină.
Amfitrion: Ioan Cristescu
George Banu, personalitate culturală remarcabilă, care îmbina cu rafinament vocația pentru teatru cu pasiunea pentru artele plastice. În sala de teatru, ca spectator, și în muzeu, ca privitor sau vizitator, reputatul teatrolog, profesor universitar stabilit la Paris din 1973, ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, și primind de trei ori, în Franţa, premiul pentru cea mai bună carte de teatru, găsea adevărul vieții. În 2014, a obținut marele premiu al Academiei Franceze.
A avut privilegiul de a cunoaşte toate tendinţele teatrului contemporan, toate experimentele. Scriitor cu har, Georges Banu a consemnat în caietele sale majoritatea întâlnirilor memorabile de care a avut parte de-a lungul vieții. A scris critică teatrală, dar și istorie, memorialistică, eseuri, cronici. Volumele sale au fost dedicate unor regizori precum Peter Brook, Tadeusz Kantor, Antoine Vitez sau Krzysztof Warlikowski și au fost traduse în mai multe limbi.
Dincolo de premiile și distincțiile care au validat importanța și relevanța activității sale teoretice, omul George Banu a fost o natură fluidă care a atins și s-a lăsat atinsă de totalitatea interacțiunilor cu oamenii și cu viața în forma ei brută, permițând publicului să anticipeze o intensă preocupare față de subtilitățile psihologiei umane.
Textele sale rămân exemple de meditație intelectuală subtilă. George Banu a fost un om al consensului, un constructor de punți, o voce de neînlocuit. Membru de onoare al Academiei Române, modest și, în același timp, solar, nu se ferea de mulțimi, ci le îmbrățișa, învăluindu-le cu talentul oratoric al unui povestitor universal, nelăsând la vedere patima și concentrarea extremă care îl încercau atunci când îmbrăca rolul de critic și de promotor al lumii teatrale.
Vă așteptăm cu drag!