- This event has passed.
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu cea de-a 21-a ediție a târgului de bijuterie AUTOR și Ambasada Republicii Slovace în România, organizează, în cadrul expoziției de bază a muzeului din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 16 mai – 9 iunie 2024, expoziția de design contemporan „Who’s that Woman?”, a artiștilor bijutieri Jana Machatová și Peter Machata.
16 mai - 9 iunie
Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu cea de-a 21-a ediție a târgului de bijuterie AUTOR și Ambasada Republicii Slovace în România, organizează, în cadrul expoziției de bază a muzeului din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 16 mai – 9 iunie 2024, expoziția de design contemporan „Who’s that Woman?”, a artiștilor bijutieri Jana Machatová și Peter Machata.
„Cea mai recentă colecție a Janei Machatová abordează universul cusăturilor pentru femei, prezentate în ediția germană a revistei Frauen-Fleiss de la începutul secolului al XX-lea. Interesul pentru estetica Art Nouveau este evident chiar și din lucrările ei mai puțin recente. Până în acest moment, ea și-a făcut cercetările în rândul «femeilor diligente», compunând ideile lor despre o casă sănătoasă și confortabilă în cusături temeinice și precise și mișcări nesfârșite de răbdare în lucrul cu acul, de parcă această precizie și perseverență aproape obsesivă ar putea crea o lume mai bună și mai sigură.” Viera Kleinová
Seria intitulată „Portretul unei doamne”, a artistului Peter Machata, a fost creată prin scanarea 3D a mâinilor unei femei reale. „Deși spectatorul se așteaptă de obicei să vadă o față dintr-o persoană, în ciclul meu nu există portrete. Aș dori să provoc o reacție cu întrebarea: De ce este portretul unei mâini? Unde este fața? Prefer să privesc mâinile, se ascund ușor și nu maschează nimic. Le protejăm și, în același timp, le expunem celui mai mare pericol. Ele creează, lucrează, mângâie și înregistrează timpul, viața noastră. Sunt un portret pe care îl arătăm rar, dar spun despre noi mai mult decât ne-am dori.” Peter Machata
Artistul folosește tehnologii digitale pentru a imprima realitatea autentică în material. Deși aceste tehnologii și materiale sunt destinate, în primul rând, pentru proiectarea și replicarea obiectelor, Peter Machata le folosește pentru a crea piese unice.
Expoziția este realizată în cadrul târgului AUTOR, lansat în anul 2009, care s-a poziționat de-a lungul celor 20 de ediții ca o platformă inovativă pentru bijuteria contemporană și de artă. AUTOR este o scenă exclusivistă pentru bijuterie contemporană, întâlniri și concepte. Este un spațiu în care atât abordarea funcțională, dar și cea conceptuală fuzionează dând naștere unui nou mod de înțelege și purta bijuterie. Cu fiecare manifestare definim acel spațiu magic în care se întâlnesc designul, arta și emoțiile. Artiștii selectați explorează diverse teme cum ar fi autenticitate și filtru personal, diferențe culturale și sensuri, frumusețe acceptată și estetică neobișnuită, piese purtabile versus bijuterii statement.
Ca platformă, AUTOR comunică pe diverse niveluri și prin diferite medii: târgul, revista tipărită, premiile și o arenă digitală versatilă.
Jana Machatová a absolvit Academia de Arte Frumoase și Design din Bratislava, la secția metal și bijuterie, în 1997. Din anul 1996 a organizat peste 20 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup și simpozioane: 3th International symposium of Artistic jewel, Kremnica (1992); International symposium of jewel „Art in the Spa“ (1999); Schmuck (2000); 5SEM,international symposium hommage a Erna Masarovičová, Bratislava (2013); Munich The Museum of Decorative Arts in Prague, Prague (2019); Slovak National Gallery (2019); Gallery Slavik, Vienna (2020): La Joaillerie par Mazlo, Paris (2022); Museum of Applied Arts and Design, Vilnius (2022); Art Noveau Centre, Riga (2022); Mark Rothko Art Centre (2022); Thereza Pedrosa Gallery, Asolo /IT (2023); Museum of The Bohemian Paradise, Turnov/CZ (2023); 30th anniversary of Charon Kransen Arts, NY/USA (2023); The Contemporary Metal Art Biennial; Museum of Applied Arts and Design, Vilnius (2022); Munich Jewellery Week (2021); Centre Céramique, Maastricht (2023) ș.a. Lucrări în colecții publice: Slovak National Gallery, Bratislava /SK; Gallery of art, Legnica /PL; The Museum of Bohemian Paradise,Turnov, CZ; The Museum of Decorative Arts in Prague.
Peter Machata este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Bratislava, în 1997. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, naționale și internaționale, dintre care: Valuable Links – Jewels from the OSCE Countries; Centre Céramique, Maastricht /NL/ – Schmuck (1999, 2002, 2004, 2016, 2017); Munich /D; Muzeul de Artă Decorativă din Praga (2019); Galeria Națională Slovacă (2019); 5th International Biennial of Contemporary Metal Art METALLOphone; Lituanian National Museum (2020); Munich Jewelry Week 2021; Vilnius Centrul Art Nouveau Riga (2022); LA Joaillerie par Mazlo Gallery, Paris (2022); TOBE gallery, Budapest; Thereza Pedrosa Gallery, Asolo (2023); Israel Biennale of Contemporary Jewelry (2022); LA Joaillerie par Mazlo Gallery, Paris (2023); 30th anniversary of Charon Kransen Arts, NY/USA (2024) ș.a. Lucrările sale se află în colecții private (Gallery of Art, Legnica Poland), dar și publice (The Museum of Decorative Arts in Prague, Prague, Czech Republic). Este câștigător al ediției 30 a Concursului Internațional de Bijuterie din Legnica.
Jana Machatová a câștigat AUTOR Award în cadrul Budapest Jewelry Week 2023, intrând în rândul artiștilor susținuți și promovați de platforma AUTOR.
Muzeul Național al Literaturii Române este unul dintre cele mai active spații pentru susținerea creației de bijuterie din România, prin evenimente lunare care oferă vizibilitate creatorilor români.
Pentru detalii accesați:
https://www.charonkransenarts.com/
https://www.galerie-slavik.com/en/