- This event has passed.
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și Palatul Copiilor Iași organizează expoziția The Holocaust: A Manifesto for Peace.
1 iunie - 30 iunie
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și Palatul Copiilor Iași organizează expoziția The Holocaust: A Manifesto for Peace.
Lucrările cuprinse în această expoziție fac parte dintr-un proiect mai amplu, realizat de către elevii Cercului de Studii Europene, de la Palatul Copiilor Iași. Acesta a fost finanțat de TOLI (The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights) și a presupus două etape. Pentru început, elevii au lecturat o serie de cărți pe tema Holocaustului și a drepturilor omului, precum: Un băiat pe Lista Lui Schindler (Leon Leyson), Jurnalul Annei Frank (Anne Frank), Promisiunea (Pnina Bat Zvi și Margie Wolfe), Numără stelele (Lois Lowry), Noaptea despărțirii (Jennifer A. Nielsen), Omul în căutarea sensului vieții (Viktor Frankl), Șansa. Fuga de Holocaust (Uri Shulevitz), Mai este oare acesta un om? (Primo Levi), Survivors of the Holocaust: True Stories of Six Extraordinary Children (Kath Shackleton) etc.
Acestea evidențiază fie diverse pasaje din lecturile elevilor, fie sentimentele lor cu privire la cele petrecute în timpul Holocaustului. Porumbelul galben joacă un rol central printre lucrări, fiind un simbol care i-a sensibilizat în mod deosebit. Acesta a fost preluat din poemul The Butterfly, scris de Pavel Friedmann în lagărul de concentrare de la Theresienstadt. Theresienstadt a fost conceput ca lagăr de tranzit pentru evreii trimiși în cele din urmă în lagăre de exterminare precum Auschwitz-Birkenau. Pavel Friedmann, la fel ca alte aproximativ șase milioane de evrei, a murit în timpul Holocaustului, însă poemul lui a fost găsit la Theresienstadt. Dacă din versurile sale reiese limpede că fragilul porumbel galben nu poate supraviețui printre sârma ghimpată a lagărului, dispariția sa nu este în zadar. Ani mai târziu, un grup de foarte tineri elevi ieșeni, tranformă sacrificiul fragilei creaturi galbene într-o oportunitate de a transmite un mesaj către comunitate – o astfel de tragedie nu trebuie să se repete!
Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-30 iunie 2024, în Sala de educație muzeală de la etajul I al Casei Muzeelor, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.00.
Curatori: Roxana Drugescu (Serviciul Valorificare patrimoniu, MNLR Iași) și prof. Carmen Stadoleanu (Palatul Copiilor Iași)