Panouri expoziționale interactive | „Întreceri interstelare”, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Muzeul Municipiului București
18 iunie - 31 decembrie
Panouri expoziționale interactive | „Întreceri interstelare”, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Muzeul Municipiului București
Muzeul Municipiului București oferă publicului la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu o nouă expoziție documentară intitulată „Întreceri interstelare”. Expoziția va putea fi vizitată începând cu data de 18 iunie, ora 14.00, panourile rămânând în incinta Observatorului Astronomic al MMB (Bd. Lazăr Catargiu, nr. 21), până pe data de 31 decembrie 2024.
Mihai Dascălu, referent de specialitate la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu, Secția Antropologie Urbană – MMB, a explicat pentru „București în 5 minute” care este ideea principală în jurul căreia a fost conceput acest nou proiect muzeal
„Majoritatea anticilor priveau stelele ca repere ale unor contururi invizibile, forme imaginare create din mici lumini punctiforme, fixate pe o sferă în interiorul căreia se afla Pământul. Acum știm că stelele sunt departe de a fi fixe sau punctiforme, unele schimbându-și luminozitatea spectaculos, foarte mult și foarte repede. Atât de repede încât se constată brusc apariția unei stele noi pe cer, într-un loc unde înainte nu se vedea nimic. Acest fenomen a primit denumirea de novă, adică de stea nouă. Suntem obișnuiți cu ideea de explozie, ce se produce o singură dată, însă există şi… explozii cu repetiții, unele nove fiind recurente, având o periodicitate de ordinul anilor sau zecilor de ani.
Expoziția debutează cu popularizarea un eveniment mai puțin cunoscut, cel al novelor recurente. Prilejul a fost dat de iminența producerii unui astfel de fenomen, protagonistă fiind steaua T Corona Borealis. Aceasta prezintă erupții semnificative periodice, la aproximativ 80 de ani odată. Începând din primăvara acestui an este așteptată o nouă explozie ce se traduce printr-o creștere bruscă a luminozității. De la o stea ce nu este vizibilă, va putea fi observată cu ochiul liber pentru aproximativ o săptămână, în speranța unui cer senin.
Apoi veți avea parte de un ghidaj interstelar pentru a identifica ușor zona de pe cer unde are loc fenomenul. Singura variabilă este timpul, deoarece evenimentul se poate produce oricând. Cei care dispun de un binoclu pot căuta această stea vizibilă pe cerul de seară.
Nu doar stelele se află într-o «competiție» în a deveni nove sau supernove. Și vizitatorii se pot «întrece», alegând culoarea corectă a echipelor (nove, supernove, pulsari sau quasari) în funcție de caracteristicile principale enumerate. Aceste panouri expoziționale interactive sunt o invitație la acumularea de noi informații prin joc și asociere.
Mini jocurile au fost gândite în special pentru grupurile de elevi ce se pot întrece pe echipe, alegând culorile corespondente novelor, supernovelor, pulsarilor și quasarilor. Prin asocieri logice, fără să cunoască nimic în prealabil despre obiectele enumerate oricine poate descoperi răspunsul corect urmărind indiciile din panou.
Cum foarte mulți vizitatori se întreabă dacă stelele aflate la sute de ani lumină distanță mai sunt acolo sau au «murit», astronomia vine să răspundă acestor curiozități. Astfel, doar o mică parte din stelele ușor vizibile cu ochiul liber se află în ultimele stadii de evoluție și le putem aplica celebrele versuri eminesciene din poezia «La steaua». Aceste stele le veți putea descoperi având indicată poziția lor în constelații. Este vorba în special de stele strălucitoare ușor vizibile cu ochiul liber.
Partea ascunsă din expoziție, este că aceasta este un demers în favoarea învățării constelațiilor. În ipoteza producerii unui fenomen de tipul novelor sau supernovelor, apariția unei stele noi într-o constelație îi va schimba forma, aspectul cu care ne-am obișnuit. Cei ce vor fi cunoscut-o înainte vor putea să se uimească de fenomen, pe când restul oamenilor vor trebui să-i creadă pe cuvânt pe cei dintâi. Nu uitați, și stelele se întrec în a deveni nove și supernove.
La finalul expoziției avem parte de un epilog al exploziilor interstelare dat de… resturile de supernovă, ceea ce a rămas în urma unei explozii de proporții cosmice. Un caz interesant asupra căruia ne-am oprit este și acela al unui rest de supernovă din constelația Cassiopeia, surprins în anii 2005 și 2023. Vizitatorii sunt invitați să analizeze cu atenție cele două imagini și să identifice diferențele observate. În ajutorul lor este și un suport video creat prin suprapunerea celor două imagini, clipul putând fi observat în sala alăturată.
Poate mâine, poate peste o lună sau peste 10 ani, pe cer o să apară o stea nouă, vizibilă cu ochiul liber, iată un motiv în plus pentru a învăța constelațiile”.
Program de vizitare: Marți – Sâmbătă: 14.00 – 22.00, (duminică și luni închis).