Loading Events

« All Events

București: expoziția Icoană în țesătura memoriei: macedoromânii. Arc peste timp, 19 septembrie 2024 – 10 ianuarie 2025

19 septembrie, 2024 - 10 ianuarie, 2025

Universitatea din București și Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti» vă invită să participați la vernisajul expoziției

Icoană în țesătura memoriei: macedoromânii. Arc peste timp

care va avea loc în data de 19 septembrie 2024, orele 17,00, la Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti», Sala «Gheorghe Focșa» (Şos. Kiseleff nr. 28). Expoziția va fi deschisă până pe data de 10 ianuarie 2025.

Evenimentul marchează, în anul aniversar al Universității din București (160 de ani de la fondare, 4/16 iulie 1864), o serie de evenimente relevante  pentru istoria macedoromânilor: 145 de ani de la fondarea Societății de Cultură Macedo-Română – SCMR (23 septembrie/5 octombrie 1879 și recunoscută prin Înalt Decret Domnesc la 15/27 aprilie 1880), 160 de ani de la constituirea primei școli pentru aromâni, pe 2/12 iulie 1864, la Târnova, lângă Bitolia (azi, în Macedonia de Nord) și 190 de ani de la nașterea lui V.A. Urechia (15/27 februarie 1834), primul președinte al SCMR și mare sprijinitor al românilor macedoneni, în lupta lor pentru emancipare națională. Astfel, scopul expoziției este acela de a face cunoscut publicului larg istoria, cultura și civilizația macedoromânilor, și precum și contribuția acestora la dezvoltarea statului național român.

Expoziția surprinde, din perspectivă colaborativă și interdisciplinară, o serie de aspecte importante legate de destinul macedoromânilor, parte componentă a poporului român, aflați în dreapta sau în stânga Dunării.

Realizarea evenimentului a fost posibilă datorită sprijinului Ministerului Culturii, prin suportul acordat în cadrul proiectului Românii sud-dunăreni. Istorie, tradiții, continuitate și al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, prin proiectul Memoria locurilor 2.0. Pe urmele românilor sud-dunăreni.

Partenerul principal, în organizarea evenimentului, este Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti», care participă cu un număr mare de exponate din propriul patrimoniu, sprijinul logistic și tehnic în organizarea evenimentului fiind deosebit de prețios.

În cadrul expoziției, vor fi aduse în fața vizitatorilor o serie de piese originale (fotografii, hărți, documente, medalii, stindarde, înregistrări audio-video, obiecte și podoabe etc.) din patrimoniul partenerilor proiectului: Muzeul Universității din București, Societatea de Cultură Macedo-Română, Ministerul Afacerilor Externe. Unitatea Arhive Diplomatice, Institutul de Etnografie și Folclor «Constantin Brăiloiu» din București, Fundația Culturală «Mușata armână» din com. M. Kogălniceanu, jud. Constanța, Fundația «Nicolae Iorga» din Saranda – Albania, dl. Niculae Dușu și Celco SA, Matei Constantin (colecționar privat). Vor fi expuse, de asemenea, rezultate ale cercetărilor de teren realizate în cadrul proiectului Memoria locurilor 2.0. Pe urmele românilor sud-dunăreni, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Curatorii expoziției sunt: Prof. Univ. Dr. Adina Berciu-Drăghicescu, Dr. Marian Crăciun, Conf. Univ. Dr. Florentina Nițu, Dr. Georgiana Onoiu.

Vor lua cuvântul reprezentanți ai Ministerului Culturii și ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Dr. Paula Popoiu, manager al Muzeului Național al Satului «Dimitrie Gusti», Acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor «Constantin Brăiloiu», Acad. Nicolae Saramandu, Președintele Societății de Cultură Macedo-Română, Adina Berciu-Drăghicescu, Marian Crăciun, Florentina Nițu.

Details

Start:
19 septembrie
End:
10 ianuarie, 2025
Event Category:

Organizers

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Universitatea București

Venue

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – București
Şos. Kiseleff nr. 28 - 30
București, București 011347 Romania
+ Google Map
View Venue Website