Cu ocazia Zilei Dobrogei, expoziția Teodor T. Burada, globe-trotterul secolului al XIX-lea este itinerată la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din cadrul Institutului de Certări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.
Teodor T. Burada a fost un deschizător de drumuri. El a fost cel care, în anul 1880, a făcut prima cercetare folclorică de tip monografic O călătorie în Dobrogea, acesteia urmându-i numeroase alte scrieri etnografice și studii în vederea dezvoltării învățământului. El a fost un promotor al emancipării societății secolului al XIX-lea. De numele său se leagă apariția primului muzeul al instrumentelor muzicale, descoperirea unui manuscris al lui Dimitrie Cantemir, Cartea Științei Muzicii, Burada fiind primul muzicolog care a cercetat această lucrare și compozițiile cuprinse în ea.
Tot el a fost inițiatorul săpăturilor arheologice de la Cucuteni care au condus la descoperirea celei mai vechi civilizații din Europa.
La îndemnul lui Teodor T. Burada s-a ridicat Biserica Ortodoxă Română de la Ierusalim, a cărei piatră de temelie a fost fixată de el însuși la data de 12 mai 1912. Teodor T. Burada, în calitate de președinte al comitetului pentru construirea lăcașului de cult, s-a ocupat de toate demersurile care au dus la finalizarea proiectului.
Un pasionat și virtuos violonist, T. T. Burada a susținut peste 150 de concerte în țară și străinătate, unele din ele în scop de binefacere pentru răniți, școli sau alte instituții. Considera că datoria lui față de neamul său era să descopere români în toată Europa, Orientul Mijlociu și Asia Mică și să le facă cunoscute doinele, horele și bătutele românești, bogăția spirituală a poporului român.
Ultimele decenii ale vieții și le-a consacrat lucrării sale fundamentale – Istoria teatrului în Moldova, în două volume care, din păcate, includ doar perioada până în anul 1896, anul inaugurării noului Teatru Național din Iași. Se spune că al treilea volum ar fi rămas în manuscris, nepublicat.
Teodor T. Burada, intelectual de ținută enciclopedică – jurist, teatrolog, istoriograf, muzicolog, violonist, animator cultural și filantrop – cu studii de drept și armonie muzicală făcute la Paris, membru corespondent al Academiei Române, astăzi, pe nedrept, este lăsat într-un con de umbră.
Instalația de artă Teodor T. Burada, globe-trotterul secolului al XIX-lea, alcătuită din colaje de fotografii, documente și obiecte de patrimoniu, oferă publicului un excurs vizual, conturând aspecte definitorii ale preocupărilor lui Burada și, totodată, marchează 185 de ani de la nașterea sa.
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 14 noiembrie 2024, ora 14:00, la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din cadrul Institutului de Certări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Perioada de vizitare: 14 noiembrie 2024 – 14 februarie 2025.
Beatrice Panțiru, muzeografă M.N.L.R. Iași