Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Oradea: Expozitia itineranta a MNIR „Aurul si argintul antic al României” la Muzeul Tarii Crisurilor Oradea

27 decembrie @ 03:57 EET

Expozitia itineranta a MNIR „Aurul si argintul antic al României” la Muzeul Tarii Crisurilor Oradea, din 16 iulie 2014

Muzeul Ţării Crişurilor va găzdui una din cele mai valoroase şi spectaculoase expoziţii din ultimii ani, Aurul şi argintul antic al României, timp de o lună şi jumătate, în sălile de expoziţii temporare de la Palatul baroc (B-dul Dacia nr.1-3), începînd cu data de 16 iulie 2014.

Această iniţiativă expoziţională – de a organiza şi itinera în ţară asemenea valori patrimoniale – aparţine Muzeului Naţional de Istorie a României, căruia i s-au alăturat 31 de instituţii muzeale din ţară, între care şi muzeul orădean. Prima expoziţie a avut loc în 2013, la Bucureşti, unde s-a bucurat de un succes remarcabil, urmînd să fie itinerată în cel puţin 12 oraşe din ţară.

Aurul şi argintul antic al României reuneşte 1004 piese arheologice reprezentative, din aur şi argint, care ilustrează o perioadă de peste 6000 de ani (4500 î. Ch. – sec. VII d. Ch.), cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Tîrzie. Obiectele prezentate au fost descoperite pe teritoriul României, multe din ele provenind din săpături arheologice, fapt care le sporeşte valoarea. Aşa cum precizează specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, „printre artefactele prezentate există atît exemplare cu o lucrătură mai simplă, cît şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios. (…).

Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sîncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Tîrzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria”. Remarcăm în mod special faptul că între piesele incluse sînt şi descoperiri din Bihor, respectiv podoabe şi monede de argint provenind din tezaurele de la Drăgeşti, Tăşad, Oradea-Sere, Sacalasău Nou, datînd din secolele II î. Ch.- I d.Ch., precum şi vasele romano-bizantine de la Tăuteni (sec. IV-V).

Expoziţia rămîne la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 31 august 2014. Programul de vizitare este următorul: Marţi, Joi, Sîmbătă: 10.00-15.00; Miercuri, Vineri, Duminică: 10.00-18.00. Preţul biletelor este: 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Vor putea fi achiziţionate catalogul expoziţiei, de o foarte bună ţinută grafică, preţul fiind de 90 lei, şi vederi cu obiecte din expoziţie, care costă 2 lei bucata.

Aşteptăm toţi orădenii şi bihorenii, dar nu numai, să viziteze o expoziţie care aduce o dată la 50 de ani o parte din tezaurul României la Oradea.

Details

Date:
27 decembrie, 2024
Time:
03:57 EET
Event Category:
Event Tags:
,