Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: „Noaptea muzeelor” la Muzeele Univ. Babeş-Bolyai

17 mai, 2008

„Noaptea Muzeelor” la Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai – 17 mai, 2008

 

Lansată în 2005 de către Direcţia Muzeelor din Franţa, sub egida Consiliului Europei, „Noaptea Muzeelor” reprezintă o iniţiativă menită să reunească efortul comun, voluntar şi concentrat pe parcursul unei singure zile „de sărbătoare” al muzeelor europene privind încurajarea publicul larg, în special a tinerilor, să descopere colecţiile muzeelor într-o manieră creativă şi mai puţin tradiţională. În 2007, la cea de-a treia ediţie a „Nopţii Muzeelor” au participat aproximativ 2000 de muzee de artă, istorie, etnografie şi ştiinţă, din aproape 40 de ţări europene (detalii pe pagina de internet a iniţiativei „Noaptea muzeelor”: http://nuitdesmusees.culture.fr/

 

Muzee din România au participat la acest eveniment încă de la lansarea sa. Pentru prima data însă, în 2008, au aderat la această iniţiativă şi trei dintre muzeele Universităţii Babeş-Bolyai: Muzeul Universităţii, Muzeul de Mineralogie şi Vivariul. Activităţile propuse de cele trei muzee academice pentru ediţia din acest an, care se va desfăşura în data de 17 mai, sunt diverse şi specifice; detaliile sunt prezentate în cele ce urmează.

 

  1. Muzeul Universităţii

Expoziţia temporară „A fi student….ieri şi azi. De la pana de gâscă la memory stick-uri – o călătorie prin lumea universitară din secolele XVI-XXI” va fi inaugurată cu ocazia „Nopţii Muzeelor”. Ea aduce în faţa publicului aspecte din viaţa tinerilor care au studiat la Cluj, de-a lungul secolelor. Manifestarea se va axa în special pe prezentarea tipurilor de activităţi şcolare şi extraşcolare derulate de studenţii care au frecventat şcolile superioare şi universităţile clujene de la începuturi şi până azi, şi pe accesoriile pe care le-au folosit în procesul de predare şi învăţare. Pe baza documentelor, fotografiilor şi anumitor obiecte se va prezenta evoluţia vieţii cotidiene a studenţilor, insistându-se pe dezvoltarea tehnicii, a metodelor de informare şi de studiu, dar şi pe condiţiile de viaţă ale tinerilor. Expoziţia se adresează în special studenţilor din centrul universitar clujean – cu precădere „bobocilor”, dar şi liceenilor din clasele XI-XII.

Locul de desfăşurare: Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai, Str. M. Kogălniceanu nr. 4, Cluj-Napoca.

Detalii despre muzeu: http://www.ubbcluj.ro/ro/structura/MuzeulUniversitatii.html

 

 

  1. Muzeul de Mineralogie

„Noaptea Muzeelor” va fi sărbătorită printr-o serie de activităţi cultural-educative desfăşurate sub genericul “Resursele: naturale. Abordarea: umană” şi dedicate Anului Internaţional al Planetei Pământ, o iniţiativă UNESCO. Aceste activităţi vor consta în expoziţia temporară “Mineralele noastre cele de toate zilele” care va grupa exponate naturale (minerale şi roci utilizate ca materii prime) şi produsele obţinute din acestea, mai ales cele de larg consum; o masă rotundă “Resursele naturale: ameninţare sau binefacere?” adresată liceenilor; un concurs de creaţie artistică “Mesaj din partea Pământului” pentru elevi din ciclul primar şi un test de cunoştiinţe mineralogice, cu premii (pentru liceeni şi studenţi). Masa rotundă şi concursul de creaţie artistică vor fi realizate în colaborare cu Asociaţia „Ecouri verzi” Cluj-Napoca. Prin acţiunile propuse se intenţionează creşterea gradului de informare a publicului larg şi implicarea civică – mai ales a tinerei generaţii, privind necesitatea utilizării sustenabile şi fără riscuri a resurselor naturale minerale.

Locul de desfăşurare: Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai, Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca (Clădirea centrală a Universităţii, la parter).

Detalii despre muzeu: http://bioge.ubbcluj.ro/MuzeuMin/

 

 

III. Vivariul

Cu ocazia „Nopţii Muzeelor” va fi inaugurată expoziţia temporară ,,Bonsai – Arta sculpturilor vii”, un eveniment care urmăreşte să pună în valoare valenţele estetice ale bonsailor şi să introducă publicul într-o zonă a culturii japoneze mai puţin cunoscută la noi în ţară. Expoziţia va fi realizată într-o sală a Vivariului şi va continua ca şi expoziţie temporară pe o perioadă de două săptămâni. Scopul acestei acţiuni este declanşarea interesului pentru bonsai a publicului vizitator – în special elevi şi studenti, sensibilizarea vis-a-vis de natură şi dezvoltarea simţului estetic.

Locul de desfăşurare: Vivariul Universităţii Babeş-Bolyai, Str. Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca (la parterul Institutului de Zoologie, aripa de Vest).

Detalii despre muzeu: http://bioge.ubbcluj.ro/vivariu/

 

 

 

Date de contact (ptr. detalii şi programare de vizite, programe speciale):

Muzeul Universităţii: Cercetător Dr. Ana-Maria Stan – tel: 0264-591471, email:amstan@staff.ubbcluj.ro

Muzeul de Mineralogie: Muzeograf Dr. Dana Pop – tel: 0264 405300 int. 5121; danapop@bioge.ubbcluj.ro

Vivariu: Biolog Octavian Craioveanu – tel: 0264 595739, email: tavicr@yahoo.com

 

Cele trei muzee ale Universităţii Babeş-Bolyai care au aderat la această iniţiativă europeană în 2008 vă invită să sărbătoriţi alături de ele acest eveniment şi să pătrundeţi într-un alt univers decât cel cotidian, prin porţile lor deschise sâmbătă, 17 mai, între orele 17-21. Accesul publicului larg este gratuit.

 

 

Cluj-Napoca, 13 mai 2008

 

Muz. Dr. Dana Pop

Cercet. Dr. Ana-Maria Stan

Biol. Octavian Craioveanu

 

Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai

Details

Date:
17 mai, 2008
Event Categories:
,

Organizer

Universitatea „Babeș-Bolyai”
View Organizer Website

Venue

Muzeul Universității „Babeș-Bolyai”
Str. Mihail Kogalniceanu nr. 4
Cluj-Napoca, 400084 Romania
+ Google Map
View Venue Website