Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Deschiderea micro-expoziției temporare „Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza” și concert marți, 24 ianuarie 2017, ora 19:00

1 noiembrie @ 09:17 EET

afis-expozitia-unirea-principatelor-si-domnia-lui-alexandru-ioan-cuza_24-01-2017_mnir

Deschiderea micro-expoziției temporare

„Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza” și concert

marți, 24 ianuarie 2017, ora 19:00

 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) marchează celebrarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, prezentând publicului, începând cu data de 24 ianuarie a.c., micro-expoziția temporară intitulată „Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza”.

 

Unirea Principatelor reprezintă un moment de o însemnătate crucială în istoria României, iar Alexandru Ioan Cuza a fost simbolul acestei mari cotituri istorice. Pe 5 și 24 ianuarie 1859, la Iași și la București, moldovenii și muntenii din cele două Adunării Elective, punând interesul țării mai presus de orice, au hotărât alegerea lui Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești. Urmările Unirii au fost uriaşe. De data aceasta nu a mai fost vorba de o simplă schimbare de domnie, ci de o nouă pagină de istorie naţională. Începea o epocă de realizări profunde în toate domeniile, care au deschis calea modernizării și dezvoltării României și care au creat condițiile obținerii Independenţei (1877) şi realizării Marii Uniri (1918).

Așadar, marți, 24 ianuarie 2017, muzeul va fi deschis spre vizitare conform programului obișnuit, cuprins în intervalul orar 9.00 – 17.00 (ultimul acces făcându-se la 16.15). Vizitatorii vor avea ocazia să admire în cadrul micro-expoziției ce face parte din seria „Exponatul lunii” obiecte de patrimoniu din colecțiile MNIR, reprezentative pentru Unirea din 1859 și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum: un ceas de buzunar care a aparținut lui Alexandru Ioan Cuza, „Ordinul Unirii” – primul ordin național românesc, trusa pentru duel primită de Cuza de la Napoleon al III-lea, împăratul Franței, documente refreritoare la perioada dinainte și de după 1859, medalii și decorații din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza sau obiecte care au aparținut unor personalități implicate în realizarea Unirii Principatelor (Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu).

Expoziția va putea fi vizitată până la jumătatea lunii februarie, în Sala Lapidarium, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00 (ultimul acces făcându-se la 16.15).

În același timp avem plăcerea de a anunța semnarea parteneriatului cu Asociația Culturală „Nicolae Voiculeț”, ce se va derula în perioada 2017-2018.

Activitățile ce se vor organiza în cadrul parteneriatului – expoziții, concerte extraordinare, conferințe științifice – vor avea drept temă celebrarea unor evenimente marcante din istoria României, precum Mica Unire (ianuarie), Unirea Basarabiei cu România (martie), Independența României (mai), aniversarea înmânării către autoritățile române a Steagului liturgic al lui Stefan cel Mare recuperat din Grecia cu sprijinul autorităților franceze (iulie-august), Centenarul Marii Unirii (decembrie), dar și evocarea faptelor mărețe ale unor conducători ai neamului cum au fost Mihai Viteazul și Regele Ferdinand.

Evenimentele vor fi încadrate în turneul D.O.R. (Dumnezeu Ocrotește România) susținut de artistul Nicolae Voiculeț și orchestra sa „România”, alături de invitați speciali, în cadrul campaniei „Turneul România 100”.

Pentru a marca debutul parteneriatului, în seara zilei de 24 ianuarie ora 19:00 va avea loc la MNIR un prim concert extraordinar susținut de artistul Nicolae Voiculeț și orchestra sa, alături de Fanfara Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, eveniment susținut de Țiriac Auto și Mercedes Benz, oferit invitaților muzeului.

Muzeul Național de Istorie a României nu este la prima colaborare cu naistul Nicolae Voiculeț, artistul fiind invitat să susțină un recital în cadrul ceremoniei de deschidere a expoziției-eveniment „Comorile României”, la Beijing, Republica Populară Chineză, care a avut loc anul trecut, tot în luna ianuarie.

_________________________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Secţia Relaţii cu Publicul

Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Tel/Fax: 021. 313.19.25

E-mail: pr.mnir@gmail.com;

http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage,

http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage

___________

Secţia Relaţii cu Publicul [Public Relations Department]

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI [THE NATIONAL HISTORY MUSEUM OF ROMANIA]
Calea Victoriei nr. 12, cod 030026, sector 3, Bucureşti, ROMÂNIA
[12 Calea Victoriei street, postal code 030026, district 3, Bucharest ROMANIA]
Tel. [Phone] + 40 21 – 315.82.07 / int. 1008, 1015

Tel./Fax [Phone/Fax] + 40 21 – 313.19.25

E-mail: pr.mnir@gmail.com, https://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_

Details

Date:
1 noiembrie, 2024
Time:
09:17 EET
Event Category:
Event Tags: