- This event has passed.
Târgoviște: expoziție de icoane și obiecte de cult
3 ianuarie @ 07:04 EET
ARTĂ ȘI CREDINȚĂ
EXPOZIȚIE DE ICOANE ȘI OBIECTE DE CULT DIN PATRIMONIUL COMPLEXULUI NAȚIONAL MUZEAL „CURTEA DOMNEASCĂ‟ TÂRGOVIȘTE
Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească‟ Târgoviște întâmpină Sfintele Paști, cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, cu o expoziție de artă religioasă.
Muzeul de Istorie găzduiește o selecție de icoane deosebit de valoroase aflate în patrimoniul instituției noastre, începând cu o parte a icoanelor prăznicare ce alcătuiesc iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești, realizate la mijlocul secolului al XIX-lea de Pană Hagi Avram (Hagi Avram zugravu ot Târgovişte”), cunoscut și pentru pictarea altor lăcașe de cult din orașul nostru. Panoul central cuprinde momentele principale care pregătesc și marchează Sfintele Paști: Buna Vestire, Duminica Floriilor, Răstignirea, Învierea , Duminica Tomii. Deasupra acestui registru sunt expuse icoane de coronament, recent restaurate în cadrul laboratorului de restaurare al muzeului, înfățășându-i pe Apostolii Luca, Marcu și Matei, alături de Arhimandritul Ștefan. Alături de acestea se remarcă o icoană a Fecioarei, Adormirea Maicii Domnului, Ospenie Precisti, realizată în secolul al XVIII-lea, care are ca particularitate reprezentarea, în dublă ipostază, a Mântuitorului. Expoziția este completată de icoane realizate în ateliere de școală rusă – lipovenească, unele în centrul de la Palekh, la mijlocul secolului al XIX-lea. Modul de tratare și execuție a portretelor și veșmintelor, dar și simțul cromatic, este unul de o simplitate aparentă și, în același timp, de un rafinament cromatic specific unei tradiții îndelungate a meșterilor iconari ai centrului rusesc de la Palekh. Inscripțiile de desemnare a scenelor sunt redate cu negru, cursiv, cu caractere chirilice în limba română .
Neândoielnic, icoana a fost, este și va fi mereu foarte aproape de sufletele noastre. După Sfânta Scriptură, cele dintâi icoane, care zugrăveau chipul Maicii Domnului, au fost realizate la începuturile creștinismului de către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Privind icoanele, simțim iubirea, milostivirea și sprijinul Maicii Domnului, căci ea aduce mângâiere și întărește credința.
Ca o întregire firească, în expoziție se regăsesc și obiecte de cult, cum ar fi cădelnița mănăstirii Butoiu (județul Dâmbovița), ce poartă o inscripție din anul 1649, din vremea lui Matei Basarab, sau cărți sfinte (Liturghia Sf Ioan Gura de Aur; Psaltire (1780); Biblia Sacră, în traducerea lui Ioan Heliade Rădulescu din limba greacă, publicată la Paris, în 1858 ).
Cu bucurie, vă invităm să admirați aceste mărturii ale credinței, adevărate bijuterii ale artei religioase, cu toată încărcătura lor spirituală de peste veac.
Începând de astăzi, 13 aprilie 2017 și până la Înălțarea Domnului, pe 25 mai 2017, vă întâmpinăm cu drag în cadrul acestei expoziții, oferită în dar tuturor vizitatorilor.
dr. Irina Cîrstina
muzeograf, Muzeul de Istorie Dâmbovița