- This event has passed.
București: „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” vineri, 11 august, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu
3 ianuarie @ 09:46 EET
Vernisaj la Casa Filipescu – Cesianu
„Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate”
Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate”, desfășurat în ziua de vineri, 11 august, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu.
Inițiativa vine în completarea expoziției „Muzeul Vârstelor”, inaugurată în decembrie 2016, deschisă la parterul și etajul Casei Filipescu-Cesianu, precum și a expoziției „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”, deschisă pentru public în luna februarie 2017 (Lapidarium).
Expoziția „Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” este coordonată și realizată după un concept dezvoltat de Dr. Adrian Majuru, manager, de Dr. Theodor Ignat, coordonator al Biroului de Arheologie și de Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct.
Tematica expoziției „ Zeițe și șamani în credințele străvechi. Plastica antropo-zoomorfă – de la artă la identitate” a fost influențată de structura colecției de Arheologie a Muzeului Municipului București, care deține o impresionantă varietate de figurine antropomorfe și zoomorfe, cea mai mare parte fiind încadrate în perioada neo-eneolitică, dar și o serie de piese aparținând epocii bronzului și celei de-a doua epoci a fierului (La Téne). Piesele provin din săpăturile arheologie desfășurate în preajma Bucureștiului la început de secol XX, în așezările Boian-Gumelnița de la Vidra, Măgura Jilava, Chitila Fermă, Cernica, dar și cele mai târzii de la Cățelu-Nou sau Popești.
În cadrul expoziției vor fi exploatate diferite concepte privind funcționalitatea și semnificația acestor obiecte pentru oamenii ce le-au creat, dar și pentru perioada contemporană. Proiectul expozițional își propune atingerea a mai multe dimensiuni precum cea religioasă, ludică, artistică, sexuală și identitar-anatomică.
Dr. Theodor Ignat subliniază: „Dimensiunea religioasă abordează ideea existenței unor societăți idilice ancestrale care își ghidau viața exclusiv pe fundamente spirituale, apelând la practici magico-religioase pentru a depăși probleme legate de diverse amenințări climatice, sau să preîntâmpine probleme de fertilitate etc. Nu de multe ori figurinele sunt interpretate ca șamani, preoți sau preotese, vraci sau vrăjitoare, semizei, sau chiar zei, iar numele sub care sunt expuse în muzee din întreaga lume nu face decât să întărească această viziune: Zeița de la Vidra, Șamanul de la Bordușani, sau Venus din Willendorf, fiind doar câteva exemple.
Nu de multe ori aceste tipuri de artefacte au fost considerate jucării. Fie au fost realizate de părinți și oferite copiilor, nu puţine fiind cazurile în care se presupune că au fost făcute chiar de către copii. În această categorie s-ar putea încadra și așa-numitele „zornăitori”, piese de lut ce au în interior biluțe ce produc un zornăit asemănător cu al jucăriilor pentru nou-născuţi.
Proiectul expoziţional se vrea, astfel, pe lângă o călătorie în trecutul misterios al civilizațiilor de mult apuse, o invitație la reflexie.”
Expoziţia organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti este deschisă la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151, sector 1, București) în perioada 11 august 2017 – 31 iulie 2018.
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30).
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.
Expoziții ale Muzeului Municipiului București deschise în această perioadă:
Palatul Suțu
Expoziția permanentă „Timpul Orașului
Expoziția temporară „O istorie (ne)uitată: Muzeul Curtea Veche”, deschisă până pe 20 august 2017
Expoziția temporară „Vindecări Miraculoase – Nicolae Vermont”, deschisă până pe 3 decembrie 2017
Expoziția temporară „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, deschisă până pe 25 septembrie 2017
Expoziția temporară „București – de ce îl iubești”, deschisă până pe 27 august 2017
Expoziția temporată „Pinacoteca Bucureștiului: un proiect interbelic”, deschisă până pe 30 august 2017
Casa Filipescu – Cesianu
Expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”
Expoziția temporară „Salonul B.D. – Povești din București în benzi desenate”, ediția a IV-a , deschisă până pe 31 august 2017
Expoziția „În apropierea sfinților: Frescele de la Mănăstirea Văcărești după 40 de ani”
Muzeul Nicolae Minovici
Expoziția temporară „Crucea – element de amprentare a spațiului locuit”, dechisă până pe 27 august 2017
Muzeul Theodor Aman
Expoziția permanentă
Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei
Expoziția permanentă
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu – Storck
Expoziția permanentă
Muzeul Victor Babeș
Expoziția permanentă – ultima zi de vizitare a expoziție în actualul format, duminică 20 august 2017
Pentru a fi la curent cu programul evenimentelor săptămânale ale Muzeului Municipiului București, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul muzeului: http://www.muzeulbucurestiului.ro/contact.html
***