- This event has passed.
Baia Mare: expoziția „Bozânta Mică – Grind. Șapte ani de cercetări arheologice (2009-2015)”
19 octombrie, 2017 @ 10:00 - 16:30 EEST
Vernisajul expoziției „Bozânta Mică – Grind. Șapte ani de cercetări arheologice (2009-2015)”
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, instituție publică de cultură în subordinea Consiliului Județean Maramureș, vă invită joi, 19 octombrie, orele 13, la sediul muzeului din Baia Mare, str. Monetăriei nr. 1-3, la vernisajul expoziției „Bozânta Mică – Grind. Șapte ani de cercetări arheologice (2009-2015)”.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, în parteneriat cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca a desfășurat în perioada 2009-2015 cercetări arheologice sistematice în localitatea Bozânta Mică (com. Recea, jud. Maramureș) în locul de hotar, numit de localnici „Grind” sau „Grindul Alb”. În acest punct, cu prilejul mai multor cercetări de suprafaţă, prima dintre ele efectuată de dr. Ioan Stanciu în anul 1992 (la acea vreme muzeograf la Baia Mare, acum cercetător științific la Cluj-Napoca), au fost descoperite numeroase fragmente ceramice datând din epoca bronzului (sfârşitul mileniul II a.Chr.), epoca romană – Barbaricum (sec. II – III p. Chr.) şi medieval timpurie (sec. VIII p. Chr.).
Proiectul de cercetare arheologică a sitului a avut ca principale obiective cercetarea sitului, salvarea, protejarea, conservarea, restaurarea şi valorificarea complexă a rezultatelor, toate acestea urmând să contribuie la mai buna cunoaştere a epocii bronzului, epocii romane – Barbaricum şi perioadei medieval timpurii din Bazinul Inferior a Lăpuşului. În cei șapte ani de cercetări au fost trasate 13 secțiuni, două suprafețe și 15 casete, toate însumând o suprafață totală de 1383,25 metri pătrați și au fost descoperite un număr de 152 de complexe arheologice reprezentate de: locuințe, gropi de provizii, fântâni, anexe gospodărești, morminte și gropi ritualice.
Colectivul de cercetare a fost compus din: dr. Ioan STANCIU (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca) – responsabil științific de șantier; Dan POP, Marius ARDELEANU, Raul CARDOŞ, Bogdan BOBÎNĂ, Dorian GHIMAN și Zamfir ȘOMCUTEAN (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş). La cercetările arheologice au participat și studenți și masteranzi de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din Bucureşti.
În vederea promovării rezultatelor cercetărilor efectuate la Bozânta Mică, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş organizează expoziția temporară în cadrul căreia vor fi expuse cele mai semnificative piese arheologice descoperite în timpul campaniilor desfășurate în perioada 2009-2015.
Expoziţia poate fi vizitată la sediul muzeului, de marţi până duminică, între orele 10,00 – 16,30.