- This event has passed.
Bucureşti: Retrospectiva Octav Angheluţă la Palatul Şuţu
11 noiembrie, 2009 - 30 noiembrie, 2009
In cautarea Omului…
Retrospectiva Octav Angheluta la Palatul Sutu
Vernisaj 10 noiembrie ora 18.00
Pentru 3 saptamani, Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu), devine spatiul unde vor putea fi redescoperite creatiile pictorului Octav Angheluta (1904 – 1978).
Intre 10 si 30 noiembrie vor fi reunite aici peste 60 de tablouri provenind din Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Brailei, Muzeul de Arta Vizuala din Galati si colectii particulare.
Vernisajul va avea loc marti, 10 noiembrie, la ora 18.00, in prezenta doamnelor Adina Nanu, profesor de istoria artei, si Geta Angheluta, fiica artistului, a criticului de arta Petre Oprea, a actorului Adrian Paduraru si a curatorului expozitiei, sub ingrijirea caruia apare si albumul, Adrian Buga. Cu aceasta ocazie se va lansa, la un pret promotional, monografia artistului publicata de Editura Vellant.
Albumul Octav Angheluta – In cautarea Omului… va readuce in prim planul vietii culturale romanesti, prin opera pictorului, regasita in multe muzee din Romania, prin date biografice inedite, un artist, un scriitor, un profesor si un filosof, care prin munca sa a marcat o generatie.
Absolvent al Academiei de Arte frumoase din Bucuresti in 1927, sub indrumarea lui G.D.Mirea si Camil Ressu, Octav Angheluta a obtinut primele premii ca pictor in 1929. A fost director al Pinacotecii Statului si fondator al Asociatiei pictorilor si sculptorilor romani, alaturi de pictori precum Dumitru Ghiata, Ion Tuculescu, Alexandru Moscu, Alexandru Ciucurencu, Lucian Grigorescu.
Lui Octav Angheluta i se datoreaza mutarea si salvarea fondului de patrimoniu din muzeele bucurestene in timpul bombardamentelor din cel de Al Doilea Razboi Mondial.
A fost, de asemenea, profesor la catedra de pictura a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti.
Va invitam sa descoperim impreuna Omul despre care Angheluta spunea Eu nu numai ca observ cu interes omul, dar il traiesc, il gasesc in toate aceste ipostaze, in cite un coltisor din mine insumi; si fara sa vreau sunt un moment el, si-mi vine sa-i strig evidenta. Cum sa spun insa ce simt, ce gandesc? Cuvintele le gasesc greu, sunt evazive, fara forma. Linia, culoarea, sunt mai concrete mai direct graitoare.