- This event has passed.
București: Lecturi sonore. Conferință și lectură la Palatul Suțu
15 februarie, 2018 @ 18:30 - 19:30 EET
Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, vă invită la primul eveniment din anul 2018, parte din seria de conferințe organizate în zilele de joi.
Joi 15 februarie 2018, ora 18:30 – Lecturi sonore. Ziua internațională a cititului cu voce tare. Conferință și lectură.
Participă: Adriana Moca, actiță; Florentina Hojbotă, editor de carte; Florina Pârjol, critic literar ; coordonare: Cătălin D. Constantin
Ilustrație de Andreea Dobrin pentru coperta cărții Tropice tâmpe, de Florin Bican
© Editura Arthur
Conferința-spectacol „Lecturi sonore” este un eveniment cultural dedicat zilei internaționale a cititului cu voce tare.
Florina Pârjol, Florentina Hojbotă și Adriana Moca vor aborda lectura cu voce tare din perspective diferite.
Pentru Florina Pârjol, critic literar, „cititul este ceva intim, între tine și tine, un spațiu în care nu încape nicio altă voce decât aceea care citește în mintea ta. Vocea ta. Dar i-aș citi cu voce tare copilului meu, și aș face-o cu mare bucurie”.
Adriana Moca, actriță cu o experiență îndelungată de lecturi performative, crede că „lectura cu voce tare produce întâlnirea între două ființe și încă ceva inefabil, aproape dispărut din interacțiunea socială, emoția.”
Florentina Hojbotă, editor de carte și traducătoare, e interesată „de felul în care se întâlnesc vocea cititorului cu vocea autorului (mai ales în afara cărților) și de cărțile care te fac să vorbești singur – de unul singur sau cu prietenii.”
„Lecturi sonore” propune trei perspective diferite asupra cărților și artei de a citi. Trei puncte de vedere feminine, fiindcă în istoria omenirii, cele care s-au ocupat de transmiterea culturii și civilizației de la fragede vârste au fost mamele și bunicile, povestașe pline de imaginație.
Conferința-spectacol prezintă fragmente din cel mai recent volum semnat Florin Bican, „Tropice tâmpe”, apărut la editura Arthur, în lectura actriței Adriana Moca.
Evenimentul, inițiat de Asociația Vis-a-Vis, deschide seria din acest an a Conferințelor de Joi de la Muzeul Municipiului București.
Sunt așteptați copii cu vârsta peste 10 ani, tineri, părinți și …. bunici!
Florina Pîrjol a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, secţia română-engleză, în 2003, cu o lucrare de licenţă despre metaficţiunile istoriografice în spaţiul postbelic românesc, iar în 2004 programul de studii aprofundate al aceleiaşi universităţi. În 2010 a devenit doctor în Filologie al Universităţii din Bucureşti. În perioada 2010-2013, a fost cercetător postdoctoral al aceleiaşi instituţii, pregătind o lucrare despre intersecţia dintre literatură şi gastronomie în spaţiul românesc. A fost redactor al revistelor Cultura, Observator cultural şi Time Out Bucureşti şi a lucrat ca redactor, traducător, consilier editorial şi PR manager la Editura Leda, Editura IBU Publishing şi Editura Trei. A publicat articole, interviuri şi eseuri în cele mai importante publicaţii culturale româneşti. Între 2008 şi 2009 a ţinut o rubrică la secţiunea de cultură a cotidianului România liberă. Din anul 2007, ţine seminare de antropologie și istoria mentalităților la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.
Florentina Hojbotă este editor și, din când în când, traducătoare. Citește, de cele mai multe ori, în gând, dar cu pixul pe hârtie, și tocmai de-asta o pasionează drumul unei cărți de la manuscris în librării. La Editura Arthur, coordonează colecțiile de carte străină. A absolvit secția de Română – Știința imaginii din cadrul Universității București și lucrarea ei de licență a avut ca temă cărțile citite de personajele din literatura română interbelică. La orice oră din zi sau din noapte ar citi cu voce tare din Pânza Charlottei, de E.B. White, orice volum din Seria de evenimente nefericite, de Lemony Snicket, și cam orice carte de-a lui Julian Barnes sau de-a Ninei Berberova.
Adriana Moca este actriță și fondatoare a asociației Vis-a-Vis. După absolvirea UNATC I.L. Caragiale în 1991, și-a continuat studiile teoretice la Paris III, Sorbonne Nouvelle, Institut d`études théâtrales. A fost actriță a Teatrului Național din Craiova și a colaborat cu teatrele Nottara, Bulandra, Mic. Realizează rubrica dedicată lecturii „Cărțile Șeherezadei” pentru Radio România Cultural, pe care o puteți asculta în fiecare dimineață, în cadrul emisiunii „Orașul vorbește”. Asociația pe care o conduce a inițiat proiecte dedicate tinerilor, ateliere de lectură performativă pentru copii, ateliere de dezvoltare personală prin teatru pentru adulți, ateliere de actorie film. A semnat cronici de teatru și interviuri cu personalități culturale în revistele: Cultura, Curierul Românesc, Altitudini, Regard, Tabu, Elle, Psychologies. Cel mai recent proiect, campania de promovare a culturii scrise, „Audioteca Șeherezadei”, cofinanțat de AFCN, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și instituții de învățământ preuniversitar din țară a generat un ecou extrem de favorabil în rândul a peste 12.000 de persoane.
Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.
Următoarea conferință:
Joi 22 februarie 2018, ora 18:30, „Bucureștiul muzeelor pierdute: Pinacoteca Municipiului București”, cu Delia Marinescu, Coordonatorul Secției de Artă a Muzeului Municipiului București / Palatul Suțu
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.