- This event has passed.
Arad: Exponatul lunii mai la Complexul Muzeal Arad este colecția de fructe, conuri și semințe a Grădinii Botanice Universitare Macea
10 mai, 2018 - 30 iunie, 2018
Exponatul lunii mai la Complexul Muzeal Arad este colectia de fructe, conuri si seminte a Gradinii Botanice Universitare Macea.
Expozitia este deschisa publicului la Palatul Cultural Arad/Stiintele Naturii (intrarea dinspre Parcul Copiilor) in perioada mai-iunie 2018.
„Expoziția cuprinde conuri, fructe și semințe, recoltate atât de la specii spontane cât și de la specii introduse în cultură și este realizată în colaborare cu Grădina Botanică Universitară ”Pavel Covaci” din Macea a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad” – lect. univ. dr. ing. Ioan Don
Conurile sunt corpuri de fructificație specifice rășinoaselor (brazi, molizi, pini, duglași, chiparoși, tuia), care se pot dezmembra la maturitate (brazi, chiparoși de baltă), sau care pot rămâne intacte (la majoritatea rășinoaselor). Pot fi mici (țuga, tuia, larice) sau pot ajunge la 30 de cm la Pinul de Himalaia. Conurile prezintă solzi și semințe, care pot fi aripate, asigurând o mai bună diseminare sau nearipate (ca de exemplu la zâmbru – Pinus cembra, un pin cu cinci ace ce crește la noi în etajele subalpin și alpin).
Fructele se coc în general toamna, pot fi cărnoase sau uscate, comestibile, necomestibile sau chiar toxice și conțin una sau mai multe semințe. De exemplu „sămânța” de floarea soarelui este de fapt un fruct uscat, numit achenă, iar miezul comestibil este de fapt sămânța.
Semințele plantelor sunt principalul mijloc de înmulțire al plantelor. Ajunse în condiții optime de germinație, unele germinează în câteva zile (leguminoasele), altele după o perioadă mai îndelungată, dând naștere la plantule, la început firave, sensibile (mai ales la plantele de cultură și mai puțin la buruieni și speciile invazive), care apoi cresc și se maturizează.
Semințele sunt foarte variate ca formă, mărime și culoare. Cele mai mici semințe le au orhideele iar cea mai mare sămânță este nuca de cocos de mare (la Lodoicea maldivica).
Dintre semințele mai interesante amintim: semințe cu micropilul în formă de inimă (Cardiospermum halicacabum), semințe în formă de semilună (Menispermum canadense), semințe cu tegumentul imprimat (Prinsepia uniflora), semințe colorate (Abrus precatorius), etc.
https://www.youtube.com/watch?v=S71v2aggh_o&feature=youtu.be