- This event has passed.
București: Muzicieni în arhiva CNSAS II
5 iunie, 2018 - 15 iunie, 2018
Cea de-a doua expoziție Muzicieni în Arhiva CNSAS, este, alături de prima cu aceeași temă, de articolele și cărțile publicate de autoarea expoziției, rezultatul activității de cercetare a documentelor din Arhiva CNSAS.
Ea se înscrie în demersul constant al autoarei de a face cunoscute publicului interesat date și evenimente din biografiile unor muzicieni români, rămase timp de decenii ascunse în dosarele Securității.
Documentele și fotografiile din prezenta expoziție relevează evenimente din viața unor muzicieni care au făcut mari cariere internaționale (Sergiu Celibidache, Ionel Perlea), au fost timp de decenii capetele de afiș ale scenelor românești (Antonin Ciolan, Valentina Crețoiu, Dinu Bădescu, Șerban Tassian, Petre Ștefănescu-Goangă, Constantin Bugeanu, Mihail Știrbei) sau și-au dedicat întreaga viață învățământului (Florica Musicescu).
De asemenea, în expoziție sunt documente care prezintă circumstanțele ce au determinat întreruperea unor cariere promițătoare (cazurile sopranelor Cornelia Gavrilescu și Ioana Nicola-Știrbei) și, nu în ultimul rând, nașterea unor profunde drame personale.
Documentele care provin din Arhiva CNSAS sunt predominante (note, rapoarte, sentințe de condamnare, fișe penale, scrisori, fotografii de filaj etc). Ele sunt însoțite de fotografii, unele până acum necunoscute, care provin din alte fonduri arhivistice (Dosarul de cadre al Floricăi Musicescu), sau din colecții particulare (ale sopranei Ioana Bentoiu, muzicologului Mihai Cosma, prof. Gheorghe Mușat, Ioana Voicu-Arnăuțoiu).
De asemenea, Muzeul Național ”George Enescu” are o contribuție semnificativă prin punerea la dispoziție a unui important fond foto-documentar, folosit de designerul expoziției, Oana Carianopol, pentru a sublinia anumite trăsături ale personalităților aduse în prim plan și a configura cadrele generale pe care au fost etalate documentele.
Semnalez în mod deosebit prezența în expoziție a unui document semnat de George Enescu adresat lui Antonin Ciolan, datat 1922, necunoscut până acum, aflat din 1945 în dosarul penal instrumentat pe numele lui Antonin Ciolan.
Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Florica Musicescu, Antonin Ciolan, Valentina Crețoiu, Dinu Bădescu, Șerban Tassian, Cornelia Gavrilecu, Viorica Cojocaru, Mihail Știrbei, Ioana Nicola-Știrbei, Petre Ștefănescu-Goangă, Constantin Bugeanu sunt numele asupra cărora s-a aplecat cercetarea întreprinsă de autoarea expoziției. Și aceasta pentru că fiecare dintre ei, în perioada de instaurare și consolidare a regimului comunist (1945-1965), a devenit „un caz” atent urmărit de autorități. Metodele excesive folosite de Securitate (arestarea și condamnarea celor implicați în procesul din 1962 al soliștilor Operei din București, montarea microfoanelor în locuințele Valentinei Crețoiu și Vioricăi Cojocaru, oprirea corespondenței Floricăi Musicescu) nu au neapărat legătură cu cât de neconformiști sau incomozi pentru regim au fost acești muzicieni. Ele se înscriu în politica regimului de a reprima orice formă de nesupunere sau critică adusă schimbărilor produse în viața socială și politică a României, precum și de a limita drastic libertatea de exprimare.
Prin această expoziție, autoarea dorește să aducă un modest omagiu lui Antonin Ciolan, de la a cărei naștere se împlinesc anul acesta 135 de ani. Și nu în ultimul rând să comemoreze trecerea în neființă a Corneliei Gavrilescu (+2003), Constantin Bugeanu (+1998), Șerban Tassian (+1983), Petre Ștefănescu-Goangă (+1973).
Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu