Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bacău: Exponatul săptămânii: 03-09 septembrie 2018

4 septembrie, 2018 - 9 septembrie, 2018

Exponatul săptămânii: 03-09 septembrie 2018

Gramofon:
Gramofon de la începutul sec. al XX-lea, achiziționat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău în anul 2008 și aflat în expoziția permanentă.

Ascultat muzică:
Preocupările pentru înregistrarea, transmiterea și redarea sunetelor au fost – după decenii de încercări – încununate de succes în cea de-a opta decadă a secolului al XIX-lea. În martie 1876, Alexander Graham Bell patentează în Statele Unite primul telefon, iar anul următor Thomas Edison (celebrul și controversatul inventator american) primește, la rândul său, un patent pentru „fonograf”, un aparat pentru redarea sunetelor.
Acesta este perfecționat de diverse persoane, însă Emile Berliner, un inventator de origine germană stabilit în S.U.A., este cel care face tranziția spre aparatele ce pot reda sunete „aflate” pe discuri. El patentează gramofonul în 1887, denumire ce, inițial, era o marcă înregistrată, dar apoi s-a extins pentru a desemna toate aparatele de acest tip.
În efervescentul final de secol al XIX-lea (când noi și noi invenții apăreau, erau rapid perfecționate și apoi ajungeau să fie produse pe scară largă) aceste aparate de redare a sunetelor (în special a muzicii) au devenit populare. Astfel, spre finalul acestui veac și în prima jumătate a celui următor, au fost înființate diferite companii ce produceau și comercializau gramofoane, patefoane, discuri etc.

Discul
Discul de gramofon (vinil) aflat în expoziția permanentă a fost produs în perioada interbelică de compania germano-britanică „Parlophon” (cu sediul în Germania, inițial parte a companiei „Carls Lindström A.-G.”). Discul conține marșul „Romănia Mare”, compus de Ioan (Jean) Vlăduță și interpretat de orchestra „Muzica Reg. 2 Artilerie”.

Ioan Vlăduță
Col. Ioan Vlăduță (1875-1965), compozitorul marșului, a fost o importantă figură a muzicii militare române din prima jumătate a secolului al XX-lea. S-a născut în Valea Boierească (azi, 23 August, com. Malovăț, jud. Mehedinți) și a început de timpuriu cariera militară, fiind dus de tatăl său, după terminarea claselor primare, la orchestra Regimentului 17 Infanterie din Turnu Severin.
La începutul secolului, a fost profesor la Liceul Național (actualmente Colegiul Național) din Iași, apoi – datorită priceperii de care dădea dovadă – a fost trimis la studii și stagii de perfecționare la București și în străinătate (Viena, Leipzig, Berlin, Paris). Principala sa sferă de activitate a rămas cea a muzicii militare, el participând la Primul Război Mondial și rămânând și în perioada interbelică un dirijor și compozitor al Armatei Române.

Piesa se află în expoziția permanentă a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în incinta Muzeului de Istorie și Arheologie (Str. 9 Mai, nr. 7), la etajul al II-lea.
Vă așteptăm cu drag să vedeți această părticică de istorie și celelalte exponate ale C.M.I.A.Bc.!

Pentru mai multe informații:
Cosma, Viorel, Texte și documente inedite. Istoria muzicii în autobiografii (XII). Fondul Ioan Vlăduță (I), în „Muzica”, nr. 7, 2016, p. 87-100.
Idem, Texte și documente inedite. Istoria muzicii în autobiografii (XII). Fondul Ioan Vlăduță (II), în „Muzica”, nr. 8, 2016, p. 80-100.
Idem, Texte și documente inedite. Istoria muzicii în autobiografii (XII). Fondul Ioan Vlăduță (III), în „Muzica”, nr. 1, 2017, p. 90-100.

Details

Start:
4 septembrie, 2018
End:
9 septembrie, 2018
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău
Str. 9 Mai nr. 7
Bacău, Bacău 600037 Romania
+ Google Map
View Venue Website