- This event has passed.
Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic la Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” din Bacău
4 octombrie, 2018 - 10 octombrie, 2018
COMUNICAT DE PRESĂ
SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A SPAȚIULUI COSMIC
4-10 OCTOMBRIE 2018
În fiecare an la început de octombrie se sărbătorește la nivel mondial „Săptămâna Spaţiului Cosmic”. Tema ediției de anul acesta este ”Spațiul unește lumea”, iar dacă vreți să știți unde să mergeți, aveți mai jos un link cu evenimentele organizate la nivel mondial:
http://www.worldspaceweek.org/events/event-map/
Sărbătorirea acestui eveniment poate fi foarte simplă, de la o prezentare despre spațiu în fața clasei, urmărirea unui film documentar despre cosmos și misiuni spațiale alături de prieteni, observații astronomice sau pur și simplu admirarea cerului înstelat.
In cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii ”Ion Borcea”, subunitatea Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” din Bacău vom avea proiecții de filme documentare pe teme de astronomie și astronautică și vom efectua observații astronomice asupra soarelui.
Vizitatorii noştri vor putea viziona următoarele filme documentare:
Spaţiul – Să descoperim cosmosul – 48m 29s
Apollo 11 – 24m 1s
ISS – Stația Spațiala Internaționala – 30m 15s
HST – Telescopul Spațial Hubble – 30m 47s
Cosmos A Space Time Odyssey (2014)
1) Cosmos A Space Time Odyssey – Fantome pe cer – 43m 08 s
2) Cosmos A Space Time Odyssey – De la mic la cel mai mic – 43m 13s
3) Cosmos A Space Time Odyssey – În mediu steril – 41m 45 s
4) Cosmos A Space Time Odyssey – Surorile Soarelui – 40m 16s
Filmele vor fi proiectate cu ajutorul unei tehnologii noi de proiecție, care reușește cu ajutorul unui software de curbare a imaginilor și a proiecției pe un ecran panoramic curb să ofere o proiecție imersivă a materialului prezentat.
Din rezoluția Adunării Generale a ONU din 6 decembrie 1999:
“Adunarea Generală declară intervalul 4 – 10 octombrie Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic pentru a sărbători în fiecare an, la nivel internațional contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane”.
Datele respective au fost alese pentru a marca evenimente deosebite din istoria explorărilor spațiale: pe 4 octombrie 1957 a fost lansat primul satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spațiului cosmic, iar pe 10 octombrie 1967 a fost semnat ”Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești”.
Din anul 2000, de la prima organizare, evenimentul a cunoscut un real succes, în prezent fiind cel mai mare eveniment public din lume legat de celebrarea spațiului, în 2017 fiind organizate la nivel mondial nu mai puțin de 3700 de evenimente în peste 80 de țări.
Persoane de contact:
Muzeografii Observatorului Astronomic „Victor Anestin”
Tel. 0234/513724
Vă aşteptăm !
Manager,
dr. Gabriela Gurău