- This event has passed.
București: conferința „Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminesciene”, susținută de criticul, istoricul literar, specialistul în ediţii critice Nicolae Georgescu
22 noiembrie, 2018 @ 17:00 - 18:00 EET
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la conferința „Pentru o ediţie definitivă a poeziilor antume eminesciene”, susținută de criticul, istoricul literar, specialistul în ediţii critice Nicolae Georgescu, joi, 22 noiembrie, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), în cadrul ciclului de conferinţe ale Filialei Bucureşti – Critică, Eseistică şi Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România.
„O ediţie ne varietur a poeziei antume eminesciene ridică multiple probleme, cea mai importantă fiind aceea a stabilirii voinţei auctoriale. Ediţiile de până acum – peste 25 – nu seamănă una cu alta, Titu Maiorescu însuşi oscilând între diferite variante şi semne de punctuaţie în cele 11 ediţii pe care le-a girat. Textul lui Maiorescu este diferit în multe locuri, mai ales ca punctuaţie, faţă de textul eminescian din «Convorbiri literare», acolo unde au fost publicate prima dată poeziile. O comparaţie completă nu s-a făcut, ea se impune – şi este sarcina pe care ne-am asumat-o. Dar nici textul publicat în „Convorbiri literare” nu seamănă cu textul din manuscrisele poetului, aceste diferenţe frământând îndelung mințile eminescologilor. După ani lungi de cercetare, concluzia noastră este că trebuie găsită sau stabilită o măsură fermă a lucrurilor. Vom aduce, pentru aceasta, argumente care vor arăta cum sensul unor versuri eminesciene binecunoscute devine altul în funcţie de modalităţile în care este stabilită punctuaţia sau adoptând diferite lecţiuni ale lexicului. Vrem să restabilim textul eminescian genuin, cum a fost gândit şi aşternut el pe hârtie de către poet, în coordonatele scrisului pe care le-a avut la îndemână şi pe care le-a folosit.”
Nicolae Georgescu (n. 1950) este conferenţiar universitar, cercetător ştiinţific, specialist în ediţii critice şi publicist. A lucrat vreme de mai mulţi ani la serviciul „Bibliografia M. Eminescu” de la Biblioteca Academiei Române. Cărţile sale din ultimele două decenii şi jumătate – între care: A doua viaţă a lui Eminescu (1994); Cercul strâmt. Arta de a trăi pe vremea lui Eminescu (1995); Eminescu şi editorii săi (2000); Moartea antumă a lui Eminescu (1883-1889) (2002); Cu Veronica prin Infern. Cartea regăsirilor (2004), Cu Veronica prin Infern. Cartea despărţirilor (2004); Un an din viaţa lui Eminescu (martie 1881-aprilie 1882) (2007); Scrisul, ca o taină (2008); Din misterele literaturii române. Ediţia princeps Eminescu /Filosofia construcţiei volumului, 2 volume (2015); Eminescu după marea scanare. Eminescologia la ora de faţă. Studii, cronici şi recenzii (2016), Cronograf Eminescian (2018) – i-au asigurat o solidă reputaţie de eminescolog, întărită de numeroasele şi energicele intervenţii în presa culturală.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!