- This event has passed.
Ploieşti: vernisajul expoziţiei „Comorile dacilor II”
14 octombrie, 2010 - 31 octombrie, 2010
VERNISAJUL EXPOZIŢIEI “COMORILE DACILOR II” LA PLOIEŞTI
Bucureşti, 13.10.2010
Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisarea expoziţie „COMORILE DACILOR II”, realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Aceasta prezintă bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colecţii celor două muzee, respectiv capodopere ale artei aurului de pe teritoriul României din epoca bronzului, prima epocă a fierului şi perioada geto-dacică (sec. XVII a. Chr. – sec. IV a. Chr.). Acest important eveniment cultural va avea loc la Ploieşti, în data de 14.10.2010, ora 1200 în cadrul Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, unul dintre partenerii de tradiţie ai MNIR.
Expoziţia îşi propune să ofere publicului prilejul să cunoască şi să admire unele dintre cele mai impresionante creaţii ale artei metalului preţios din lumea tracică a epocii bronzului şi primei epoci a fierului (secolele XVII-VI a. Chr. şi din perioada geto-dacică (secolele VI-IV a. Chr.). În comparaţie cu ediţia precedentă, MNIR aduce în atenţia publicului o serie de piese de valoare excepţională din colecţiile sale, artefacte ce provin din opt mari tezaure sau descoperiri izolate din toate marile provincii istorice ale României, şi anume tezaurele de la Perşinari (com. Văcăreşti, jud. Dâmboviţa), Biia (com. Şona, jud. Alba), Hinova (mun. Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinţi), Stânceşti (com. Mihai Eminescu, jud. Botoşani), Coţofeneşti (com. Vărbilău, jud. Prahova), Cucuteni (com. Băiceni, jud. Iaşi) şi Buneşti-Avereşti (com. Buneşti-Avereşti, jud. Vaslui). Astfel această expoziţie reprezintă o selecţie semnificativă dintre cele mai importante piese tracice şi geto-dacice păstrate în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, valori excepţionale din patrimoniul cultural naţional al României, dar în acelaşi timp descoperiri de referinţă ale vechilor civilizaţii ale Europei.
Pentru publicul prahovean această expoziţie are o semnificaţie cu totul aparte, care depăşeşte sfera mondenităţii culturale, devenind un eveniment de suflet, prilejuind revenirea la Ploieşti şi pe meleagurile judeţului Prahova a celei mai faimoase descoperiri arheologice provenite din această parte a ţării. Este vorba de celebrul şi fascinantul coif de aur de la Coţofeneşti. Cu acest ocazie, minunata operă a artei orfevrăriei geto-dacice revine pe aceste locuri pentru prima oară după 1929, anul în care omul de afaceri ploieştean Ion Marinescu-Moreanu l-a donat Muzeului Naţional de Antichităţi.
„Fără posibilitate de tăgadă, putem considera că această expoziţie constituie cea mai importantă manifestare de acest gen găzduită până acum nu numai de către Muzeul Judeţean de Arheologie şi Istorie Prahova, dar şi cea mai prestigioasă manifestare de acest gen organizată până acum de către Muzeul Naţional în România în provincie. Realizarea unui expoziţii reunind atâtea capodopere ale strălucitelor civilizaţii străvechi care s-au succedat pe teritoriul României constituie nu numai o probă a conlucrării dintre specialiştii din instituţiile noastre, a sprijinului activ acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Consiliul Judeţean Prahova, dar şi punerea în practică a unui crez profesional şi civic profund, care ne animă. În acelaşi timp, considerăm că trebuie să nu pierdem nici un prilej ca să sensibilizăm pe concetăţenii noştri asupra importanţei protejării patrimoniului nostru cultural, aflat într-un permanent şi generalizat pericol de a fi distrus, înstrăinat sau diminuat.”
Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu
(director general al MNIR)
Pornind de la misiunea sa, Muzeul Naţional de Istorie a României îşi exprimă convingerea că o expoziţie de acest fel are menirea să aducă în centrul interesului public şi să ţină vie atenţia asupra importanţei patrimoniului istorico-arheologic şi să educe publicul larg şi autorităţile administrative în spiritul respectului şi responsabilităţii active faţă de valorile de patrimoniu cultural.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07/int. 1008, 1015; mobil 0745 078 474
e-mail: pr.mnir@gmail.com, web: http://www.mnir.ro
Prezentarea Muzeului Național de Istorie a României în Ghidul muzeelor de la CIMEC
Prezentarea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova în Ghidul muzeelor de la CIMEC