- This event has passed.
București: Expoziția Specii de spații – lucrări din colecţia de artă contemporană Société Général
19 aprilie, 2019 - 14 iulie, 2019
Muzeul Național de Artă al României împreună cu BRD Société Générale organizează expoziția Specii de spaţii – lucrări din colecţia de artă contemporană Société Générale, ce va fi deschisă în perioada 19 aprilie – 14 iulie 2019 la MNAR.
Expoziția prezintă publicului 24 de artiști din colecția băncii Société Générale, Paris și se concentrează pe lucrări din ultimul deceniu, identificând câteva repere semnificative – puncte de pornire într-o investigație a unor discursuri remarcabile în pictura, sculptura și fotografia recente. Selecția este completată de patru „studii de caz”: artiștii din colecție – Farah Atassi, Julien Prévieux, Danica Dakić și Florian & Michael Quistrebert – prezintă secțiuni mai ample din practica lor, care, fie multiplică abordările conceptuale ori stilistice, fie aprofundează și nuanțează tematica lucrării lor din colecție.
Expoziția își împrumută titlul de la un volum de texte despre locuire, spații domestice și publice, reale ori abstracte: cartea lui Georges Perec Espèces d’espaces (Specii de spații), publicată in 1974. Ideile și strategiile curatoriale sunt în egală măsură inspirate de această tipologie poetică a locurilor și a comportamentelor pe care locurile le prescriu, condiționează, ori le fac posibile, a modurilor în care orașele și hărțile, paginile și camerele, frontierele reale ori metafizice domină sau stimulează imaginația.
Selecția ocupă două săli ale Muzeului Național de Artă al României, spații care fac palpabil unul dintre sensurile frazei lui Perec. Cele două săli fac parte din extensia unei aripi a Palatului Regal din 1960, extensie care a prelungit mimetic fațada, dar a distorsionat și diluat detaliile la interior, compunând un spațiu generic după noile reguli ale timpului. Deși proiectate și construite în același timp, cele două săli rezolvă în moduri pregnant diferite probleme de scară, detaliu și atmosferă; ele sunt unite printr-un ancadrament care amintește de burduful unui aparat fotografic vechi, ca și cum una ar fi imaginea mai limpede sau neclară a celeilalte. Specii distincte de spații, cele două săli par rezultatul unor permutări aleatorii, ale unei suprapuneri inexacte între tipare formale și ideologice pe aceeași planșetă de arhitectură.
Scenografia expoziției, realizată de Ideogram Studio, accentuează această trăsătură a spațiului fracturat printr-o serie de colțuri ce delimitează patru camere imaginare, orientate diferit și întretăiate, atât între ele cât și cu cele două săli ale muzeului. Aceste demarcații, și noile configurații ori dinamici spațiale pe care le delimitează, găzduiesc juxtapunerile pe care le urmărește expoziția între formele diverse, intensitățile și rezonanțele imaginației spațiale ale lucrărilor.
Curator: Mihnea Mircan
Muzeul Național de Artă al României
19 aprilie – 14 iulie 2019
Parterul Galeriei Naționale
Program: miercuri – duminică, 10 – 18.