- This event has passed.
Sibiu: Expoziția foto-documentară: Bucătăria Baroc
26 iulie, 2019 - 31 decembrie, 2019
Expoziția foto-documentară: Bucătăria Baroc
Locul desfășurării: Palatul Brukenthal (curtea interioară)
Durata: 26.07 – 31.12.2019
Curatori: dr. Raluca Teodorescu, dr. Dana Hrib, dr. Raluca Frîncu
Fotografie: Alexandru Olănescu
Prelucrare grafică: Chris Balthes
Eveniment în cadrul proiectului „Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal.
Text oferit de curatori:
În secolele XVII și XVIII, societatea europeană a fost martora unor transformări fără precedent în prepararea mâncării și protocolul mesei. Între toate acestea, s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză) ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene. La începutul secolului XVII, o parte dintre condimentele populare în bucătăria medievală deja dispăruseră iar, la jumătatea secolului, gustul dulce-acrișor a început să piardă treptat în preferințe, pentru a fi înlocuit cu gusturi noi, mai subtile, bazate pe combinații de ierburi și ingrediente pentru savoare. Din Anglia au venit importante îmbunătățiri ale instrumentarului de bucătărie, precum soba cu cărbuni, care a permis controlarea temperaturii în pregătirea mâncării.
Mai multe detalii, despre ingredientele folosite, modul preparării acestora și tendințele culinare ale barocului, puteți afla din panourile expuse în curtea interioară a Palatului Brukenthal, beneficiind totodată de ilustrarea acestora cu imagini ale pieselor de sec. XVIII-XIX din colecțiile Tezaur, Bresle și vecinătăți și Sticlă ale Muzeului de Istorie Casa Altemberger.
/EN/
Photo-documentary exhibition: Baroque Cuisine
Location: Brukenthal Palace (inner courtyard)
Duration: 26.07 – 31.12.2019
Curators: Dr. Raluca Teodorescu, Dr. Dana Hrib, Dr. Raluca Frîncu
Photo by: Alexandru Olănescu
Graphic processing: Chris Balthes
The event is part of the project “The palace with two kitchens: Baroque culinary experiences at the residence of the Governor of Transylvania”, co-financed by the National Cultural Fund Administration and implemented by Brukenthal National Museum.
Text from the curators:
During the 17th and 18th centuries, European society witnessed unprecedented changes in the ways of the food and of the dining habits. Out of all emerged a dramatic shift in culinary taste (determined by the exuberant creativity of French cooks) and a new dining protocol called service à la Française (table service in the French manner), rapidly adopted by the European courts.
In the early 17th c., some of the spices that were popular in medieval cookery disappeared while, by the midcentury, the taste for sweet and sour flavor faded away to be replaced with subtle new flavors based on combinations of herbs and savory ingredients. From England came important improvements in cooking facilities, as the use of the charcoal stewing stove that enabled temperature control in cooking.
For more details about the ingredients used, the way they were prepared and the baroque culinary trends, you can find from the panels displayed in the inner courtyard of the Brukenthal Palace, also illustrating 18th and 19th c. items in Treasury, Guilds and Glass collections of the Altemberger House Museum of History.