- This event has passed.
Brăila: expoziția temporară Fluturi exotici din colecția Muzeului Brăilei „Carol I”, Secția de Științe ale Naturii.
20 septembrie, 2019 - 31 octombrie, 2019
În perioada septembrie – octombrie 2019, la Muzeul Brăilei „Carol I” , Secția de Științe ale Naturii, va fi deschisă expoziția temporară Fluturi exotici din colecția Muzeului Brăilei „Carol I”, Secția de Științe ale Naturii.
Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I” deține în patrimoniul său colecții de botanică, zoologie și geologie care însumează un total de 25.873 de piese ce fie au fost colectate de către specialiștii muzeului în deplasările prin țară, fie au fost achiziționate sau dobândite prin donații de la persoane fizice.
Colecția entomologică actuală a fost înființată în anul 1979 și cuprinde un total de 5.292 de exemplare, dintre care lepidopterele însumează un total de 5.182 de exemplare (microlepidoptere și macrolepidoptere), restul de 110 exemplare aparținând Ordinului Coleoptera. Fluturii exotici ocupă doar o cincime din colecția noastră de lepidoptere, respectiv un număr de 1.075 ex., comparativ cu cei indigeni care dețin supremația din punct de vedere numeric, cu un total de 4.107 ex.
Colecția noastră de lepidoptere este alcătuită practic, din două colecții: prima, și anume colecția Weber, însumează un număr de 1.550 exemplare și a fost achiziționată de muzeul nostru în anul 1979; a doua, colecția Székely, a fost achiziționată în două etape în anii 2016-2017 și însumează un total de 3.632 de exemplare.
Importanța acestor colecții se datorează în primul rând, bogăției de specii colectate din toate colțurile lumii, respectiv, Asia (307 ex.), Africa (188 ex.), America de Sud (122 ex.), America de Nord (19) și Australia (1).
Pentru expoziția noastră am ales să prezentăm o parte dintre cei mai spectaculoși fluturi exotici diurni și nocturni aflați în colecția entomologică a muzeului. Materialul entomologic expus este prezentat în 17 insectare, însumând un total de 150 specii de lepidoptere ce aparțin familiilor Nymphalidae, Papilionidae, Sphingidae, Saturnidae, Pieridae, Erebidae, Riodinidae, Arctiidae.Aceste specii provin din diferite zone biogeografice ale globului, respectiv, Asia (Indonezia, Malaezia, Papua Noua Guinee, India, Japonia, Taiwan, Thailanda, Filipine, Vietnam, China), Africa (Congo, Uganda, Madagascar, Kenya, Nigeria, Ghana, Sierra Leone, Togo, Guiana, Camerun), America de Sud (Brazilia, Bolivia, Paraguai, Ecuador, Peru) și America de Nord (S.U.A, Mexic).
Deși inferiori din punct de vedere numeric în comparație cu speciile indigene din cadrul colecției noastre, fluturii exotici sunt de fapt cei care impresionează cel mai mult prin varietate, colorit, strălucire sau prin dimensiunile remarcabile ale unor specii.
Lumea fluturilor exotici este una fascinantă, ce uimeşte prin bogăţia de culori şi forme. Este o lume mirifică, în care forma, culoareași strălucirea nu numai că atrag atenția asupra acestor firave făpturi ci, în același timp, le ajută să supraviețuiască. Culorile îi ajută în perpetuarea speciei prin atragerea partenerilor, îi camuflează, amestecându-se printre florile multicolore atunci când se hrănesc, alungă prădătorii prin desenul aripilor care imită ochi de prădători ori capete de șerpi sau avertizează asupra toxicității lor etc.
Fluturii joacă un rol important în natură deoarece, alături de toate celelalte specii care se hrănesc cu nectar, contribuie la procesul de polenizare, asigurând prin acest fenomen perpetuarea plantelor cu flori.
Expoziţia Fluturi exotici din colecţia Muzeului Brăilei „Carol I”, Secția de Științele Naturii, oferă publicului ocazia de a admira unele dintre cele mai frumoase specii de lepidoptere exotice într-o varietate de forme şi culori, şi de a remarca marea diversitate a acestora în lume.
Coordonator: dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii