- This event has passed.
Bistrița: Maestrul și ucenicii, un proiect al permanentei prezențe
29 noiembrie, 2019 - 30 decembrie, 2019
Maestrul și ucenicii, un proiect al permanentei prezențe
Expoziția artiștilor, profesori la Liceul de Arte Corneliu Baba Bistrița și la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca, este mai mult decât un eveniment care marchează Zilele Liceului de Arte Corneliu Baba, este un concept al grupului de profesori din această școală, care cred cu tărie că relația tradițională dintre cei care formează și cei care se formează stă la baza relațiilor interumane.
Fondarea școlii de arte din Bistrița s-a făcut sub semnul maestrului Corneliu Baba, iar modelul tenacității artiștilor care au creat nucleul școlii noastre s-a inspirat dintr-un asemenea exemplu al perpetuării creației. Așa s-a născut, la un deceniu de la fondarea școlii, ideea lansării unei expoziții sub genericul maestrul și ucenicii, un proiect în care profesorii expun producții din atelierul propriu, iar ulterior se pregătește și expoziția ucenicilor. Fiecare dintre specialitățile oferite de școală s-a putut coagula după modelul unui organizator de atelier care trebuia să devină conștient, că oferă, dincolo de transmiterea unor tehnici de interpretare plastică, un model pentru cei care i-au trecut pragul atelierului său. Nu putem să fim modele pentru tinerii de azi doar pentru opt ore pe zi, adică pentru timpul petrecut în școală, ci trebuie să fim modele și prin ceea ce facem dincolo de orarul măsurat al școlii.
Așa s-a conturat spiritul Liceului de Arte Corneliu Baba , așa am înțeles noi, dascălii școlii să relaționăm cu tinerii noștri, să construim împreună climatul normalității și al stării de a face! Și din această dinamică, s-a născut responsabilitatea de a organiza asemenea expoziții, în care noi profesorii să fim prezenți în spațiul public, să arătăm cum se face, să arătăm prin puterea exemplului personal un mod practic al prezenței noastre în societate. Spiritul artelor cultivat în învățământul contemporan nu trebuie să producă doar obiecte sau lucrări de artă pe care să le punem în ramă, ci trebuie să producă în special atitudinea și starea de a căuta cu plăcere mai mult decât îți oferă aparențele, de a descoperi că învățarea nu este un proces specific unei instituții, ci expresia normalității vieții noastre. Eșecurile înregistrate de marii artiști, inclusiv de maestrul Corneliu Baba, nu au fost finalul unui traseu al formării, ci au reprezentat un alt început și au oferit noi oportunități. Interpretările divergente, atât de prezente în artă, nu exprimă lipsa de seriozitate, ci o permanentă predispoziție spre acceptarea dezbaterilor provocatoare, pentru că în spatele lor putem să găsim răspunsuri la întrebări care riscau să nu mai fie puse.
Așadar, demersul Maestrul și Ucenicii nu este expresia unei prezentări perfecte prin care putem să le arătăm tinerilor să facă precum profesorul lor, ci se dorește expresia vizuală a unui mod în care facem vizibil procesul căutărilor în sine. Ne expunem ca să se vadă că și maestrul caută răspunsuri. Poate că am identificat unele soluții, dar nu ne-am oprit, ci continuăm, pentru că procesul acestor descoperiri ne motivează indiferent de vârstă.
Dincolo de modelul personal, centrat pe autonomia căutării, Maestrul și ucenicii se dorește și un promotor al parteneriatului bazat pe preocupările de specialitate comune. Într-o lume globalizată trebuie să reușim să ne căutăm partenerii care ne permit aprofundarea și specializarea într-un mod cât mai profesionist. Munca în echipă, schimbul de informații, conectivitatea la mersul lumii contemporane trebuie să se adauge demersului care însoțește un proiect de bune practici. În acest context s-a născut colaborarea firească dintre Liceul de Arte Corneliu Baba și Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca, un parteneriat al schimburilor concrete, cu răspunsuri multiple la întrebările:cum se face?, cum se aplică?, cum se adaptează? s.a.m.d.
Întâlnirea devine un experiment al lucrurilor soluționate și un mecanism din care se pot naște noi experiențe. Dincolo de tehnica și știința fiecăruia, încercăm să găsim împreună designul care poate să genereze o nouă combinație, și de ce nu, un nou concept pentru învățământul artistic contemporan. Permanenta adaptare și deschidere spre provocările viitorului este o atitudine cultivată mereu în arta marilor maeștri.
Lucrările din atelierele de specialitate ale pictorilor, sculptorilor, ceramiștilor, graficienilor, designerilor, arhitecților și urbaniștilor din Bistrița și Cluj-Napoca au trecut pe simezele Muzeului Bistrița, au pășit din turnul de fildeș al creației spre spațiul deschis al analizei și dezbaterii,pentru a înviora muza ucenicilor fascinați de neodihnita lume a artei.
De la Liceul de Arte Corneliu Baba din Bistrița expun artiștii: Retegan Macedon, Chiș Loredana, Iulia Burlac, Marian Coman, Oana Cârlig, Paul Târziu-Gal, Radu Hangan, Alin Rihor, Puțura Adrian, Cristina Trif, Ilișiu George, Runcan Ioan, Flaviu Știr, Mircea Mocanu și Marcel Lupșe.
De la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca expun artiștii: Oana Butusina, Adela Gocan, Margareta Catrinu, Corina Fulger, Gavril Zmicala, Maria Matean, Raluca Toderica, Fabian Arpad, Iulian Cîmpean, Roxana Salanta, Renata Vivien Barna, Hermina Csata, Gheorghe Olaru, MateiLadislau, Denisa Curte, Lucian Tintariu, Sanda Manciac Istratescu, Teodora Bogdan, Maria Reichert Sârbu, Cristian Porumb, AndrasKoncz, Judith Koncz Munich, Tunde Vitz, Sergiu Georgian Mazerschi.
Expoziția artiștilor, profesori în cele două instituții partenere, anunță debutul evenimentelor legate de sărbătoarea învățământului artistic din Bistrița, din noiembrie 2019 și în același timp anticipează și concursul Maestrul și ucenicii, organizat sub egida Liceului de Arte Corneliu Baba, care se finalizează în cursul lunii mai a anului 2020.
VERNISAJ VINERI 29 NOIEMBRIE, ORA 17.00
COMPLEXUL MUZEAL BISTRIȚA NĂSĂUD, STR. GEN. GRIGORE BĂLAN, NR. 19.
Vă așteptăm cu drag!