Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Muzeul Municipiului București și Editura ART vă invită la conferința „Jurnal de București. Memoriile unui ambasador american”. Un dialog între Alfred H. Moses, ambasador al Statelor Unite la București în perioada 1994-1997, și profesorul Liviu Rotman. Moderator: Cătălin D. Constantin

20 februarie, 2020

Muzeul Municipiului București și Editura ART vă invită la conferința „Jurnal de București. Memoriile unui ambasador american”. Un dialog între Alfred H. Moses, ambasador al Statelor Unite la București în perioada 1994-1997, și profesorul Liviu Rotman. Moderator: Cătălin D. Constantin

Cartea „Jurnal de Bucureşti. Drumul României de la întuneric la lumină” de Alfred H. Moses a fost publicată inițial în Statele Unite și a apărut anul trecut la Editura ART, în traducerea lui Andrei Dósa.

Alfred H. MOSES, un avocat din Washington și director al UN Watch (Geneva), a fost consilier special al lui Jimmy Carter (1980 1981), ambasador al SUA în România (1994–1997) și trimis special al președintelui în conflictul din Cipru (1999 2001). A fost președintele național al Comitetului Evreiesc American, chiar înainte de a deveni ambasador. În 2002 i a fost acordată medalia Marea Cruce a României de către președintele României Ion Iliescu, fiind singurul american care a primit această distincție.

Liviu ROTMAN este Doctor în istorie și Profesor Universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA unde predă cursul de Istorie Modernă și Contemporană a României. Printre domeniile sale de interes se numără: Minoritățile etnice, Istoria evreilor, Comunismul românesc, Holocaustul, Modernizarea societății românești (secolul 19).

Căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989 a anunțat sfârșitul regimurilor comuniste din Blocul Estic, dominat de Uniunea Sovietică. Mișcări de stradă în mare parte pașnice au dus la înlocuirea guvernelor pretutindeni în Europa de Est – cu excepția României, unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a agățat de putere săptămâni la rând, în cele din urmă fugind împreună cu soția lui din fața protestelor din capitală. Aceștia au fost curând capturați, puși sub acuzare și executați. România a fost singura țară din Pactul de la Varșovia care a trecut printr-o răsturnare violentă a guvernului după căderea Zidului.

În ciuda tranziției violente pe care a făcut-o România de la regimul comunist, țara se mândrește astăzi cu cea mai mare creștere economică din Europa, cu o tradiție de politici de centru puternice și ca făcând parte atât din NATO, cât și din Uniunea Europeană.

În această autobiografie, avocatul american Alfred H. Moses, care a fost ambasador al Statelor Unite în România din 1994 până în 1997, povestește saga trecerii acestei națiuni cu ieșire la Marea Neagră, a doua cea mai mare țară din estul Europei, de la „întuneric la lumină“. Moses descrie cum a ajuns să fie implicat inițial în România prin conducerea muncii Comitetului Evreiesc American în ceea ce privește sprijinirea membrilor comunității evreiești din România – care fusese devastată de naziștii germani – să emigreze în Israel. Din 1976 până la moartea lui Ceaușescu, Moses a fost principalul actor american într o misiune complexă și de succes de a convinge România să-i lase pe cetățenii evrei să plece, ajutând în același timp la păstrarea moștenirii evreiești.

Moses spune povestea muncii sale privind comunitatea evreiască din România, a interacțiunilor sale cu liderii României post comuniste, aleși democratic, și a funcției sale de ambasador al Statelor Unite la București, într-o perioadă în care țara abia începea să iasă de sub dărâmăturile comunismului. În timpul în care a fost ambasador, Moses a ajutat la construirea instituțiilor democratice care abia se înființau, a promovat privatizarea economiei și a ghidat națiunea pe drumul spre realizarea unei integrări complete în Occident.

Details

Date:
20 februarie, 2020
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipiului București
Bulevardul Ion C. Brătianu 2
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website