- This event has passed.
#stamacasa: Exponatul lunii aprilie la Muzeul de Artă Populară Constanța | Țesătură pentru decorul interiorului, din lână, vopsită cu coloranți vegetali, cu franjuri înnodate. Țesut în patru ițe, ales curb, ales cu găurele
2 aprilie, 2020 - 30 aprilie, 2020
Descoperă exponatul lunii aprilie, on-line!
„Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”
Sub genericul „Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese.
Zona de proveniență: Oltenia, a doua jumătate a secolului al XIX-lea
Descriere: Țesătură pentru decorul interiorului, din lână, vopsită cu coloranți vegetali, cu franjuri înnodate. Țesut în patru ițe, ales curb, ales cu găurele
Motive decorative: geometrice, fitomorfe, florale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe
Covorul prezintă urzeală din lână albă, băteală din lână policromă, vopsită cu coloranți vegetali și franjuri înnodate. Compoziția decorativă, cu câmp închis și chenar îngust cu ornamente geometrice („dinți de fierăstrău”), se particularizează prin trei registre verticale dominate de trei călăreți în veșmânt militar, dispuși în nișe sugerând prin formă mihrabul de pe covoarele de rugăciune turcești.
Parcelele din jurul nișelor prezintă ornamente fitomorfe, florale și avimorfe, iar registrele compoziționale sunt încadrate la extremitatea inferioară de trei benzi cu motive florale și avimorfe și la cea superioară, de două benzi cu motive florale și fitomorfe.
CROMATICA
Chenar: alb
Motive decorative: roșu, roz, violet, albastru ultramarin, albastru-verzui, verde kaki, cărămiziu, alb, negru
Lungime: 2,02 m
Lățime: 0,66 m
Prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziția 37, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică TEZAUR.
http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?tit=Covor–Scoarta&k=0BE9D0711E7E4FE5B0B3B6758A6439D2
Scoarța este prezentată în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța.