Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Obiectul virtual al lunii mai la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: tiparul de caș

12 mai, 2020 - 31 mai, 2020

Obiectul lunii mai: tiparul de caș

Tiparul de caș – propunerea noastră pentru obiectul lunii mai – era utilizat la sfârșitul secolului al XIX-lea începutul secolului al XX-lea în mediul pastoral românesc din zonele etnografice Bran și Vrancea. Piesa este compusă din două plăci de lemn care se suprapun. Ambele fețe interioare sunt decorate pe toată suprafaţa. Datorită formei antropomorfe a capacului, tiparul are denumirea populară de “păpușar pentru făcut caș”.

Cu ajutorul păpușarelor, flăcăii de la stână făceau păpuși din caș. Acestea erau mici calupuri de caș proaspăt, opărit ulterior, frământat și presat după forma și decorul tiparului. În multe cazuri, preponderent în zona Bran, cașul imprimat era pus la afumat, dobândind o patină auriu-maronie ce evidenția relieful de pe cele două fețe ale calupului de caș.

Atunci când coborau de la munte, la sfârșitul verii, tinerii păstori aduceau păpuși de caș ca „daruri de dragoste” fetelor pe care ei le curtau.

Funcția socială a tiparului de caș explică decorul său bogat, realizat în relief. Motivele prezente la interior (inima, spirala) sugerează dăinuirea în timp a sentimentelor tinerilor; la exterior, motivul religios (crucea) simbolizează mărturisirea credinţei creştine.

Tiparul de caș din imagine (cu nr. inventar 3364), achiziționat din localitatea Peștera, județul Brașov, a intrat în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca în anul 1929 și se află în expoziția de bază a muzeului.

Detalii

Începe:
12 mai, 2020
Se termină:
31 mai, 2020
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare