- This event has passed.
București: Expoziție tematică: „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist” la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck
6 august, 2020 - 22 octombrie, 2020
Expoziție tematică:
Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist
Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) – din componența Muzeului Municipiului București – vă invită să vizitați, începând cu data de 6 august, expoziția tematică „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”.
Noua expoziție va integra 20 de lucrări deosebite din Colecția de artă grafică realizată de Carol Popp de Szathmári, rar expuse din cauza unor condiții speciale de conservare. Ele vor putea fi admirate chiar în interiorul muzeului, ca o continuare a conceptului expozițional de promovare a caselor – atelier de artist. Conceptul a fost dezvoltat de Secția Artă pe parcursul anului 2019, prin expoziții medalion, ca de exemplu: ”Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, ”Grafica de călătorie. Cecilia Cuțescu Storck” sau ”Aman negativ”.
<<Personalitatea excepțională a lui Carol Popp de Szathmári, un artist care este cunoscut în Europa occidentală, dar și în România, mai ales pentru calitatea sa de fotograf, se remarcă pe la jumătatea secolului XIX. Dar Szathmári este mult mai mult decât atât: el este primul pictor din spaţiul românesc puternic atras de tematica etnografică și de cea orientală, ambele ocupând un loc important în ansamblul operei sale. El a lucrat în multe tehnici de grafică: desen în creion, acuarelă, litografie, cromolitografie sau pe schalepapier. A realizat un număr impresionant de fotografii în care a surprins portretele unor personalități politice, dar și țărani îmbrăcați în costume tradiționale, orientali sau militari. A folosit aparatul de fotografiat pentru a imortaliza și biserici, locuri pitorești sau sărbători regale.
Lucrările de artă grafică de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck provin din colecția soților Ortansa și Alexandru Satmari (Alexandru a folosit o formă simplificată a numelui de familie), unicul fiu al artistului. Ortansa Satmari a fost sora Ceciliei și așa se explică prezența respectivei colecții la Muzeul Storck.
Venit din Ardeal, în 1843, Szathmári se hotărăşte să rămână la Bucureşti pentru că, după cum mărturiseşte: „Bucureştiul este un oraş mare şi frumos, cu palate şi săli pompoase. Aici, putem să spunem, suntem în pragul Răsăritului, lucrurile turceşti: veşminte, obiceiuri, mâncăruri sunt la ordinea zilei, potrivindu-se cu desăvârşire cu ale noastre de acasă, astfel un ardelean găseşte aici mai multă afinitate decât la Viena”.
Atmosfera levantină din spaţiul românesc o va surprinde şi în călătoriile sale, când vizitează localităţi precum Galaţi sau Giurgiu și când se plimbă prin târgul de la Moşi. Aici, este fascinat de pitorescul costumelor populare pe care le desenează și le pictează adeseori.
Călătorește în diverse locuri din țară și desenează multe peisaje de munte: pe Valea Prahovei, pe malurile Oltului, în Munții Piatra Craiului, la mănăstirea Văratec, peisaje cu o largă perspectivă, realizate cu multă vervă și nerv; câteva piese de o valoare deosebită se află astăzi în colecția Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Pentru peisaje, folosește acuarela, dovedind că stăpânește perfect această tehnică, Szathmári fiind considerat, în istoria artei autohtone, drept părintele acuarelei moderne. De-a lungul vieții a realizat un număr impresionant de portrete de țărănci sau țărani, în colecția de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck existând astfel de lucrări, cu personaje purtând costume tradiționale, în amănunt redate, lucrări realizate în: Mehadia, Teleorman, Argeș, Oltenia, Romanați, Dolj sau la Belgrad>> –
Dr. Elena Olariu, director Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului București
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Storck până pe data de 18 octombrie 2020.