Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Give me Five. Tandem Elena Copuzeanu și Smaranda Găbudeanu la MARe/Muzeul de Artă Recentă

14 septembrie, 2020 - 20 septembrie, 2020

Libido videndi [plăcerea văzului]
Pe toți opticienii Antichității îi interesează ceea ce se întîmplă la baza conului vizual, acolo unde văzul se prinde de obiectul său. Ei cad de acord că există ceva la suprafața obiectului, ceva care se amestecă cu raza emisă de ochi. Ce anume? Culoarea.
Culoarea e concepută ca o calitate intrinsecă a obiectului, care e incitată și împinsă la suprafață ca urmare a încălzirii sale sub privirea soarelui. Indiferent de școala de care aparțin opticienii antici, cu toții susțin că privirea se întinde în afară și se autoproiectează printr-o erecție organică a ochiului; privirea e proiecția cărnii în lume. Pentru toți acești opticieni, raza vizuală – acea ejaculare a simțului vizual – e ea însăși organică, e un organ care se trezește odată cu deschiderea pleoapelor. ‘’
(Extras din ”Trecutul scopic si etica privirii. O pledoarie pentru studiul istoric al perceptiei oculare” / ”THE SCOPIC PAST AND THE ETHICS OF THE GAZE: A PLEA FOR THE HISTORICAL STUDY OF OCULAR PERCEPTION”, Ivan Illich, 1998).
***
DESCRIERE PROIECT:
Subiectul laboratorului interdisciplinar este ‘Vazul ca instrument deopotriva coregrafic’, o exaltare a gimnasticii oculare in care perceptia este asumata ca act de experimentare plurisenzoriala.
‘’Corpul omenesc nu poate fi doar un obiect potențial de studiu al științei, ci o condiție permanentă a experienței, constituind prima deschidere perceptivă a lumii. Primatul percepției înseamnă, deci, primatul experienței, în măsura în care percepția se prezintă ca dimensiune activă și constitutivă.’’
Ne focusam asupra relatiei de colaborare si complementaritate intre perceptie si corp, lucram apoi cu procesele kinestezice aparute in experimentarea spatiului inconjurator.
Topice raportate la subiect: coregrafia ca proces cognitiv, limbaj coregrafic, vazul ca instrument coregrafic, inteligenta kinestezica.
Laboratorul interdisciplinar #TandemMARe isi propune sustinerea cercetarii si creatiei artistice originale la intersectia dintre dansul contemporan si arta vizuala. Acesta este al doilea Tandem din cadrul stagiunii Dans la MARe, după cel din 19 iulie (cu Andra Nedelcu și Alexandra Bălășoiu).
Activitatile laboratorului urmaresc sa raspunda mutatiilor de paradigma intervenite in ultimii ani la nivelul sectorului cultural, fragmentarii scenei coregrafice si izolationismului, oferind abordari, noi menite sa incurajeze un nou tip de limbaj artistic, atat din partea artistilor, cat si a publicului.
Rezultatele fiecarui laborator vor fi deschise in ultima zi publicului larg si artistilor care vor fi invitati la MARe sa descopere rezultatele laboratorului. Tandemul ”Give me five” (Elena Copuzeanu și Smaranda Găbudeanu) se va încheia cu o prezentare și o discuție cu publicul, duminică, 20 septembrie, când cele două participante vor prezenta sinteza acțiunii lor comune care va dura timp de o săptămână, între 14 și 20 septembrie, la și în MARe.
Proiectul de laborator interdisciplinar continua si dezvolta primul laborator artistic interdisciplinar #INTERSECTII, initiat in 2019 de coregraful Cosmin Manolescu si derulat de Fundatia Gabriela Tudor in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul financiar oferit de AFCN.
Tandem. Give me five/Libido videndi este organizat de Fundația MARe în cadrul stagiunii „Dans la MARe”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
***
Elena COPUZEANU
Cu un background in Arte Vizuale, Multimedia şi Artă Conceptuală, Elena Copuzeanu isi va extinde aria de cercetare/experimentare/comunicare in dramaturgie şi coregrafie prin participarea la numeroase workshop-uri și producții de spectacole.
Experimentează conjuncția mai multor arii performative, hibridizate, interdisciplinare cu un focus special asupra dansului şi cercetarii domeniului coregrafic. În proiectele sale recente chestionează topice ca: artele vizuale in relatie cu dansul, coregrafia ca proces cognitiv, limbaje coregrafice, vazul ca instrument deopotriva coregrafic, inteligenta kinestezica.
Colateral acestor demersuri inițiază proiecte în cadrul designului vestimentar si al picturii murale.
Smaranda GĂBUDEANU
și-a început educația formală prin studii de actorie și mânuire de păpuși și marionete și a continuat cu dans contemporan și cu vizite în medii artistice diverse, lucrările sale având o perspectivă inter-disciplinară ce integrează diferite practici și abordări. Corpul se află în centrul activităților sale deopotrivă ca material și ca perspectivă din care investighează.
Smaranda este membru fondator PETEC și colaborator al Centrului Național al Dansului București. În prezent este director artistic al proiectului de film înLOCUIT/inHABITED și membru co-fondator AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică.
https://www.facebook.com/events/356146878874413/

Details

Start:
14 septembrie, 2020
End:
20 septembrie, 2020
Event Categories:
,

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
View Venue Website

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website