- This event has passed.
Începând cu data de 17 septembrie 2020, pe holul de la intrarea în Consiliul Județean Maramureș, poate fi admirată Expoziția temporară „Cu Muzeul prin lume”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
17 septembrie, 2020
Începând cu data de 17 septembrie 2020, pe holul de la intrarea în Consiliul Județean Maramureș, poate fi admirată Expoziția temporară „Cu Muzeul prin lume”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Expoziția este parte a unui proiect mai amplu, în care sunt angrenate toate instituțiile de cultură din județ, din subordinea Consiliului Județean Maramureș, prin care se dorește prezentarea unei părți a activității desfășurate de aceste instituții, prin intermediul unor expoziții temporare.
Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare ocupă un loc de prim-plan în peisajul cultural local, fiind îndrăgit atât de către turiștii din țară dar și din străinătate, datorită specificului aparte, reprezentat de unicitatea florilor de mină expuse, mărturie a activității miniere seculare, din nord-vest-ul României.
Activitatea de valorificare expozițională a patrimoniului muzeal deținut – de peste 20.800 de piese – s-a realizat, în cei aproape 45 de ani de activitate, prin organizarea a 195 de expoziții, la sediul instituției, la muzee partenere din țară, iar 45 dintre acestea au fost organizate în străinătate, în opt țări europene.
Prin intermediul a 45 de expoziții temporare, începând cu anul 1982, florile de mină din județul Maramureș au ajuns în diverse locații din 8 țări europene.
Prima expoziţe în străinătate a MusMin este și prima realizată de către un muzeu din România, dintre cele cu profil de ştiinţele naturii și a fost vernisată în anul 1982, la Casa de Cultură din Viena. Succesul acesteia a fost momentul care a deschis drumul spre organizarea unei serii de expoziţii din Austria: Graz, Viena, Linz (1984), Klagenfurt, Innsbruk, Bramberg, Kindberg, Dornbirn (1985), Salzburg (1986).
Anul 1990 a fost anul în care MusMin a organizat prima expoziţie în incinta unei universităţi şi anume Universitatea din Miskolc, Ungaria.
Participarea în cadrul unor manifestări de prestigiu din domeniul ştiinţelor naturii, Bursa Internaţională de Minerale din Munchen, Germania (1990), şi Bursa de Minerale din Lyon, Franţa (1991) au fost un real succes.
A urmat o nouă serie de expoziţii în Austria, ca urmare a succesului din anii anteriori: Kindberg (1991), Bramberg (1992), Dornbirn, Linz (1993).
Franţa a avut parte de cea mai lungă perioadă în care “florile de mină” au fost apreciate în locaţii precum: Orleans, Paris (1995), Dijon, Auxerre, Grenoble, Bourges, Troyes, Lyon (1996), Dijon (1999) și Sisteron (2002).
Monaco (2004) – a fost gazda cea mai luxoasă, atât din punct de vedere al locaţiei, cât și al participanţilor – la venisajul din Muzeul Oceanografic Monaco, oaspete deosebit a fost prinţul moştenitor Albert de Monaco.
Germania a fost o altă gazdă specială în care minunatele flori de mină maramureșene au fost foarte bine primite: Konigsee (2001), Freiberg (2002) și Munchen (2016).
Cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie din anul 2007, am fost onorați de invitația primită de la Bruxelles (Belgia) de a organiza două expoziţii: la sediul general NATO şi la Sala Concert Noble, spaţiul adiacent al Ambasadei României din Bruxelles.
O altă invitaţie specială a fost primită de la Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, unde am organizat la Haga (Olanda) o expoziție în anul 2008.
O surpriză deosebită a fost invitaţia primită de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Chişinău, Republica Moldova, unde exponatele noastre au fost foarte apreciate.
Ungaria este ţara unde au fost organizate zece expoziții, de-alungul timpului, în două serii, după cum urmează: Miskolc (1990), Budapesta (2005), Szolnok, Budapesta, Sopron (2006), Debrecen (2007) şi Nyirbator (2014), Zalaegerszeg, Kaposvar (2015), Pecs (2016).
Expoziția temporară „Cu Muzeul prin lume” își propune să dezvăluie parcursul expozițional al Muzeului pe teritoriul Europei. Sunt prezentate în cadrul expoziției o serie de afișe aparținând unora dintre cele mai importante expoziții organizate în străinătate, o scurtă prezentare a activității și o hartă cu locațiile în care Muzeul de Mineralogie a organizat expoziții în țările europene.