- This event has passed.
#stamacasa: Obiectul lunii aprilie 2020 la Muzeul Banatului Montan
1 aprilie, 2020 - 27 aprilie, 2020
Colonizările secolului al XVIII-lea în Banat au respectat principiul deschiderii, al comunicării conform ideologiei Luminilor, a cosmopolitismului și diversității și nu al separării. Această diversitate română-germană-maghiară-sârbă în principal, a construit Banatul modern, a făcut drumurile și desecările, a construit urbanitățile, industriile, a sistematizat satele, a schimbat radical starea provinciei. Decisivă în construcția multiculturalității și interculturalității bănățene a fost relația româno-germană. Toate cercetările istorice, cel puțin din ultimii 20 de ani, surprind acest dialog, toleranța, preluarea reciprocă de modele, reprimarea sentimentului de superioritate, acceptarea bilingvismului, de fapt acceptarea „celuilalt” fără a șterge propria identitate, singurele care pot determina conviețuirea unor grupuri oricât de diverse.
Pe lângă activitatea economică care a asigurat prosperitate populației bănățene, a înflorit și o intensă activitate culturală, prin înființarea de asociații și uniuni culturale și sociale, fanfare, asociații sportive cu caracter local având un dublu rol: educațional și de comunicare spre exterior. Ele reprezentau comunitatea orășenească sau sătească la festivități jubiliare, concursuri, turnee, adunări anuale sau alte manifestări. Asociațiile secolului XIX, cu câteva excepții au inclus cu precădere populația masculină, corurile devenind mixte doar în perioada postbelică. Ca vârstă predominau tinerii, aceste formațiuni contribuind și la socializarea tineretului și a necăsătoriților. Promovând cântecul german, primele coruri au apărut în mediul urban, apoi după 1870 s-au răspândit și în cel rural, unde vechile coruri bisericești au devenit nucleul noilor formațiuni. (Wolf, Wolf, 2011, p. 43-44).
Obiectul expus în luna aprilie – Corn decorativ sec. XIX, face parte din colecția de piese a muzeului Banatului Montan din Reșița, este corn de bivol cu lungimea de 93 cm și Ø 15 cm, având partea metalică decorată cu motive stilizate și inscripția: Steierdorfer Mannervergesang Verein 1891. Așadar este vorba de Reuniunea bărbătească de Cântări Steierdorf fondată în anul 1869 la Steierdorf.
Localitatea Steierdorf a fost întemeiată în anul 1773 de un grup de 34 de familii de coloniști din Styria (Austria), tăietori de lemne, la care s-au adăugat apoi cărbunari necesari pentru extracția cuprului de la Oravița. După un an deja erau peste 300 de locuitori catolici și luterani la Steierdorf. (Leu, 2006, p. 375). În anul 1846 colonia Steierdorf s-a transformat într-un adevărat centru minier când a început exploatarea huilei, iar în anul 1859 a primit dreptul de administrație proprie, noua comună numindu-se Steierdorf.
Obiectul a fost primit simbolic de către corul de bărbați la manifestarea de mare amploare din anul 1891 desfășurată cu ocazia sfințirii steagurilor (Fahnenweihe), adevărată mega festivitate la Timișoara. Acolo au participat peste trei mii de coriști din Banat și Bacica, ansambluri corale, dirijori, soliști, printre care și Steierdorfer Mannervergesang Verein.
Dr. Carmen Albert
http://www.muzeulbanatuluimontan.ro/index.php/home-o-ro/106-ro/home/obiectul-lunii/402-obiectul-lunii-aprilie-2020-la-muzeul-banatului-montan