- This event has passed.
130 DE ANI DE VIAȚĂ MUZEALĂ SĂTMĂREANĂ | 10 noiembrie 1891 – 10 noiembrie 2021
10 noiembrie, 2021
130 DE ANI DE VIAȚĂ MUZEALĂ SĂTMĂREANĂ
10 noiembrie 1891 – 10 noiembrie 2021
Într-o atmosferă colegială, angajații Muzeului Județean Satu Mare au aniversat 130 de ani de viață muzeală sătmăreană. Parcursul muzeografic a fost prezentat prin intermediul unui film, un itinerariu prin “istoria muzeului de istorie”, o saga ce oglindește cei 130 de ani de viață culturală sătmăreană, în care constituirea și dezvoltarea colecțiilor muzeale au contribuit esențial la formarea patrimoniului cultural, o zestre ce conferă bogăția istoriei, tradițiilor, identității, multiculturalității și moștenirii tezaurizate în muzeele sătmărene.
Scurt istoric
- 10 noiembrie 1891 – înființarea societății culturale „Cercul Kölcsey” ce avea în componența sa trei secții culturale: socială, literară și muzeală.
Patrimoniul secţiei muzeale a fost constituit în cea mai mare parte din donaţii făcute de oameni de seamă ai orașului: ofiţerul Kiss Gedeon, baronul Vécsey Iosif sau episcopul romano catolic Meszlényi Iuliu, dar și din partea unor instituţii de stat din oraş: liceul reformat, biserica reformată sau corul sătmărean.
- 1898 – constituirea Despărțământului Sătmar – Ugocea al ASTREI având și activități de colecționare a pieselor etnografice românești și realizare de mici expoziții temporare
- 1901 – înființat la Carei Muzeul Comitatului Satu Mare
- 1 iunie 1905 – inaugurarea publică a muzeului Cercului Kölcsey cu numele de Muzeul Municipal Satu Mare
- 1 Decembrie 1925 – deschiderea expoziției de etnografie organizată la inițiativa primarului Augustin Ferențiu de către Aurel Popp, Dariu Pop, Iosif Schneider etc.
- 4 iunie 1926 – înființarea Muzeului Etnografic din Satu Mare
- 7 noiembrie 1951 – deschiderea Muzeului Raional Satu Mare
- 6 iunie 1958 – muzeul sătmărean primește numele de Muzeul Raional şi Orăşenesc și un nou sediu casa Vecsey
- 1960 – deschiderea publică a Muzeului de Istorie Satu Mare
- 26 iulie 1962 – deschiderea expoziţiei de bază a muzeului
- 1969 – deschiderea expoziției permanente consacrate activității artistului sătmărean Aurel Popp
- 1969 – apariţia anuarului Satu Mare. Studii şi Comunicări
- După anii 1970 colectivul muzeului şi-a intensificat activitatea de cercetare în vederea creșterii patrimoniului cultural, a luat măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de conservare şi evidenţă a valorilor acumulate. În domeniul arheologiei au fost continuate cercetările din cadrul siturilor arheologice de la Medieşu Aurit, Culciu Mare şi Lazuri. Specialiştii muzeului au îndrumat activitatea cercurilor de istorie a elevilor de la diferite şcoli din oraş, au contribuit la organizarea muzeelor şcolare din Halmeu, Craidorolţ, Culciu Mare, Păulian, au participat la sesiuni ştiinţifice organizate în Bucureşti, Oradea, Baia Mare, Zalău şi Tulcea, au conservat și restaurat toate obiectele folosite pentru expoziții sau provenite în urma săpăturilor arheologice. În luna
- În iunie 1976 specialiştii secţiei de etnografie au contribuit la organizarea „Zilelor culturii sătmărene la Bucureşti”
- În anul 1984 muzeul și-a îmbogăţit zestrea edilitară prin atribuirea ca sediu al muzeului a imobilului situat pe B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21.
- După anii ’90 a urmat o perioadă amplă de consolidare a instituţiei muzeale, de reorganizare, dezvoltare şi de intensificare a activităţilor specifice. Se conturează o nouă direcţie şi o nouă viziune începe să prindă rădăcini în ceea ce priveşte managementul muzeal. Sunt abordate noi metode de cercetare și valorificare științifică a patrimoniului cultural, metodologie ce a evidențiat nu doar patrimoniul județului Satu Mare, contribuind substanțial la promovarea sa în context național și european.
- 1990 – 1992 – prima reorganizare muzeală în noul sediu – deschiderea a 3 expoziții de bază: arheologie (parter), istorie (etajul I), etnografie (etajul II)
- 1995 – înființarea Editurii Muzeului Sătmărean (azi sunt tipărite 236 de publicații)
- 1995 – laboratorul de conservare – restaurare, prin recunoașterea la nivel național a realizărilor specialiștilor săi, obține statutul de laborator zonal
- 2000 – 2007 – reorganizare și modernizare a expozițiilor de bază: Civilizație. Identitate. Multiculturalitate. Pentru prima oară se realizează ghidajul audio în 4 limbi, completat de fonduri muzicale aferente fiecărei teme.
- 2009 – 2011 – Restaurarea Castelului Károlyi din Carei și reorganizarea expozițiilor Muzeului Municipal.
- În ultimele 3 decenii s-au intensificat colaborările cu instituții din Europa, s-au implementat peste 20 de proiecte pluridisciplinare finanțate din fonduri europene, s-au dezvoltat substanțial colecțiile muzeale (azi, în patrimoniul muzeului fiind tezaurizate peste 400.000 de obiecte – colecții mixte: arheologie, istorie, etnografie, artă, științele naturii), s-au intensificat cercetările arheologice și etno-istorice, a crescut numărul publicațiilor de specialitate.
- Muzeul Județean Satu Mare a devenit un pol al cercetărilor și valorificării muzeografice din regiunea transfrontalieră româno-maghiaro-ucraineană, prin specialiștii săi organizând sute de expoziții, simpozioane, sesiuni științifice naționale și internaționale, ce au dus la creșterea prestigiului instituției, dar și la promovarea și conservarea moștenirii culturale, a istoriei, a valorilor identitare și relațiilor interculturale.
- 1992 – 2012 – au fost înființate sau reorganizate 19 muzee locale, menite să îmbogățească patrimoniul și potențial cultural-turistic al județului nostru, la ora actuală în structura organizatorică existând 25 de muzee, case memoriale, gospodării țărănești, situri arheologice (Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul de Artă Satu Mare, Atelierul Memorial ,,Aurel Popp” Satu Mare, Atelierul Memorial ,,Paul Erdös” Satu Mare, Muzeul Municipal Carei, Muzeul Orășenesc Tăşnad, Casa Muzeu Tăşnad, Casa Memorială dr. Vasile Lucaciu Apa, Complexul Memorial Ady Endre, Casa Țărănească Călineşti Oaş, Muzeul Șvăbesc Petrești, Gospodăria Codrenească Chilia, Muzeul Maghiar ,,Sipos László” Bogdand, Muzeul Local Turţ, Casa Țărănească Certeze, Muzeul Ugocea-Oaș Tarna Mare, Muzeul Etnografic Măriuş, Muzeul Local Oraşu Nou, Muzeul Moţilor Scărişoara Nouă, Casa țărănească Andrid, Casa țărănească Cămărzana, Rezervația arheologică Medieșu Aurit, Rezervaţia Arheologică Bobald, Biserica de lemn din Apa, Biserica de lemn din Soconzel).
- Muzeul Județean Satu Mare deține și o bibliotecă cu peste 52.000 de titluri, inclusiv carte veche românească și străină, întreținând schimb de publicații cu numeroase instituții din țară și străinătate.
- În anul 2016 a fost reorganizată expoziția de bază a Secției de artă, prin noile metode de expunere muzeografică fiind valorificată și promovată colecția celebrului artist Aurel Popp, alături de alți artiști sătmăreni consacrați.
- În anul 2021, printr-un alt proiect finanțat din fonduri europene, clădirea de pe B-dul Vasile Lucaciu va intra în reparații capitale, expoziția de bază urmând a fi reorganizată pentru a III-a oară.
Istoria muzeului de istorie… continuă…!
Recunoștință și gratitudine celor ce au creat-o!
La mulți ani, Muzeului Sătmărean!
La mulți ani, dragi colegi!
Dr. Daniela Bălu, director; Diana Kinces, conservator